Ana SayfaHaberler50 bin Gürcü, Kremlin tarzı “yabancı ajan” yasasını protesto etti

50 bin Gürcü, Kremlin tarzı “yabancı ajan” yasasını protesto etti

Finansmanlarının %20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanı” olarak kayıt yaptırmasını öngören yasa tasarısı Gürcistan'da siyasi bir krize yol açtı. İlk olarak Putin’in geçirdiği, ardından Orban’ın bir benzerini çıkardığı yasaya karşı binlerce kişi Tiflis’te akşam sokağa çıktı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: “Gürcistan'da demokrasinin gerilemesinden derin endişe duyuyoruz”

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin Meclis’e getirdiği  “yabancı ajanlar” yasasına karşı çıkan yaklaşık 50.000 kişi, Cumartesi akşamı Gürcistan’ın başkentinde şiddetli yağmur altında barışçıl bir yürüyüş yaptı.

Gürcistan, Avrupa Birliği ve Ukrayna bayrakları taşıyan kalabalık, yasanın geri çekilmesini istedi.

Gürcü muhaliflere göre tasarının amacı muhalefeti ajan olarak etiketlemek; yurtdışından ülkedeki sivil toplum örgütlerine ve medyaya fon girmesini engellemek.

Putin’in Kremlin’i eleştirenleri hedef almak için kullandığı benzer yasaya benzetildiği için  “Rus yasası” olarak adlandırılıyor.

Aralık ayında Gürcistan’a adaylık statüsü veren Avrupa Birliği, tasarının kabul edilmesi halinde bunun daha fazla entegrasyon önünde ciddi bir engel teşkil edeceğini söyledi.

Gürcü Rüyası ise tasarının şeffaflığı ve Gürcistan’ın ulusal egemenliğini destekleyeceğini söylüyor. Gürcü Rüyası’nın kurucusu Bidzina Ivanishvili, yasanın, Batı’nın Gürcüleri Rusya ile bir çatışmada “top yemi” olarak kullanmaya çalışmasını engellemek için gerekli olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da protestolara X’ten destek verdi:

“Gürcü parlamenterler kritik bir seçimle karşı karşıyalar: Gürcü halkının Avrupa-Atlantik özlemlerini desteklemek mi yoksa demokratik değerlere ters düşen Kremlin tarzı bir yabancı ajanlar yasasını geçirmek mi? Biz Gürcü halkının yanındayız.”

Yasa, Batı ile Rusya arasında gidip gelen Gürcistan’ın makus talihinde yeni bir kırılma anı olacak.

Genç bir protestocu CNN’e “Ve biz Rusya’nın bir parçası olmak istemiyoruz” diye ekledi. “Biz hiçbir zaman Rusya’nın bir parçası olmak istemedik. Avrupa’nın bir parçası olmak her zaman hedefimiz oldu ve olmaya da devam edecek.”

- Advertisment -