Ana SayfaDış Haber730 bin dolara baron tahliyesi: Hollandalı uyuşturucu baronlarının yakalanması “Gri Liste’den çıkışın...

730 bin dolara baron tahliyesi: Hollandalı uyuşturucu baronlarının yakalanması “Gri Liste’den çıkışın kilometre taşı”ydı

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hollandalı uyuşturucu baronu Leijdekkers liderliğindeki kartelin Türkiye’de yargılanan 15 tutuklu üyesini tahliye eden mahkeme heyetini HSK, rüşvetten açığa aldı. HSK raporuna göre heyet üyeleri tahliye kararı için 730 biner dolar aldı. Tahliyeden sonra firar eden kartel üyelerinin yakalandığı operasyon için Ali Yerlikaya, “Bunlar, Gri Liste’den çıkışta kilometre taşlarından. FATF heyeti, Leijdekkers operasyonu için ‘Takdire şayan. Kısa sürede neticelendirilmiş örnek vaka diye değerlendirdi” demişti.

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki uyuşturucu kartelinin Türkiye’de yakalanan yönetici ve üyelerinin yargılandığı davanın 15 tutuklu sanığının tümünü tahliye eden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay A. ve mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G.’nin HSK tarafından açığa alındığı ortaya çıktı.

Geçen yıl yakalandılar

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki çetenin Türkiye’de bulunan yönetici ve mensuplarına Haziran 2023’te yapılan operasyonlarda 34 kişi gözaltına alındı.

“Bello Jos” (Tombul Jos) lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyor.

1,1 milyar TL’ye el kondu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yürütülen operasyonlarda, çete üyelerine ait 1,1 milyar liralık mal varlığına el kondu.

Çetenin önde gelen isimleri “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix de yakalananlar arasındaydı. Daha sonra yapılan operasyonlarla gözaltı ve tutuklamalar devam etti. Leijdekkers’ın kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers da Ocak 2024’te İstanbul’da yakalanarak tutuklandı.

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Jurean Anthony Finix (solda) ve Isaac Bignan (sağda), Haziran 2023’te Türkiye’de yakalandı.

15 tutuklu sanık da tahliye edildi

Soruşturmanın tamamlanması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 15’i tutuklu 51 sanıklı davanın 5 Temmuz’daki duruşmasında, savcının tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmesi ve kara para aklandığıyla ilgili hazırlanan detaylı MASAK raporuna rağmen 15 tutuklu sanığa da tahliye kararı verildi ve cezaevinden salıverildiler.

Hepsinin firar ettiği ortaya çıktı

Savcılığın tahliye kararlarına itirazını kabul eden İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi; Abdullah Alp Üstün, oğlu Efe Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’ın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Ancak tüm sanıkların firar ettiği ortaya çıktı.

Abdullah Alp Üstün, kartelin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanıyor.

730 bin dolara tahliye iddiası

HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından tahliyelerin araştırılması için görevlendirilen müfettişlerin HSK 2. Dairesi’ne sunduğu raporda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na mail yoluyla gelen bir ihbara yer verildi.

Sabah’ın haberine göre; ihbarda, Mahkeme Başkanı ile çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan sanık Abdullah Alp Üstün’ün duruşmadan bir gün önce, 730 bin dolar karşılığında tahliye kararları verilmesi için anlaştıkları iddia edildi.

HSK, mahkeme heyeti üyelerinin meslekten ihracı istenen müfettiş raporu doğrultusunda üç hakimi de açığa aldı.

“Gri Liste’den çıkışın kilometre taşı”

Leijdekkers operasyonu, Türkiye’nin Gri Liste’den çıkması sürecinde de kritik önemdeydi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 13 Haziran’daki İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumda organize suç örgütlerine yapılan operasyonlar için “İşi sıkı tuttuk. Bunların her biri Gri Liste’den çıkmaya giden kilometre taşları” demişti.

1 Eylül 2023’te Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Emniyet yetkilileriyle FATF heyeti arasında gözden geçirme toplantısı yapıldığını belirten Yerlikaya, bu toplantıda FATF heyetine Leijdekkers operasyonunun örnek olarak sunulduğunu anlattı.

“FATF heyeti ‘takdire şayan’ dedi”

Yerlikaya, FATF heyetinin, Leijdekkers operasyonu için şunları söylediğini aktarmıştı:

“Takdire şayan. Çoklu iradeyle, bu kadar kısa sürede neticelendirilmesi açısından örnek bir vaka. Proaktif, komplike bir kara aklama soruşturması.”

FATF, Yerlikaya’nın bu açıklamalarından iki hafta sonra 28 Haziran’daki genel kurulunda, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kaldığı gerekçesiyle 2021’de dahil ettiği Gri Liste’den çıkartmıştı.

HSK yeni heyet görevlendirdi

HSK, Leijdekkers operasyonu davasındaki sanıkları tahliye kararlarını veren ve açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeni bir heyet görevlendirdi.

T24’teki habere göre, mahkemenin yeni başkanı Ercan Aygün olurken, üyeler de Ramazan Çörekçi ve Elif Öztürk Ünal oldu.

- Advertisment -