Ana SayfaHaberler8 aylık hamile olan olimpiyat şampiyonu atlet yatağında ölü bulundu. Sebep: Eklampsi

8 aylık hamile olan olimpiyat şampiyonu atlet yatağında ölü bulundu. Sebep: Eklampsi

Üç olimpiyat madalyalı 32 yaşındaki Amerikalı koşucu ve uzun atlamacı Tori Bowie, yatağında ölü bulundu. 8 aylık hamile olan olimpiyat şampiyonunun ölüm nedeni "solunum sıkıntısı ve eklampsi.” Eklampsi hamileliğin 20. haftasından sonra idrarda yoğun protein ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan bir gebelik hastalığı. CDC verilerine göre, yaşlı kadınların yanı sıra Siyahi, Amerikan Kızılderili ve Alaska Yerlisi kadınlarda daha yüksek görülüyor.

Tori Bowie, Rio’daki 2016 Olimpiyat Oyunları’nda atletsizmde üç madalya kazanmıştı: 4x100m bayrak yarışında altın, 100 metrede gümüş ve 200 metrede bronz.

2017 dünya şampiyonasında hem 100 metrede hem de 4x100m’de altın madalyaya uzanmıştı. Haziran 2022’de Doha’da katıldığı son dünya şampiyonasında ise uzun atlamada dördüncü olmuştu.

Florida’daki Orange County adli tıp ofisi tarafından yayınlanan otopsi raporuna göre, Amerikalı atletizm şampiyonu doğum komplikasyonları nedeniyle öldü.

32 yaşındaki kadının sekiz aylık hamileydi ve doğum sancısı çektiğine dair kanıtlar vardı.

Bowie’nin ölüm raporunda “solunum sıkıntısı ve eklampsi” dahil olmak üzere “olası hamilelik komplikasyonları” yazıldı.  

Preeklampsi, daha önce normal kan basıncına sahip olan bir kadının aniden “hamileliğin 20. haftasından sonra idrarında yüksek tansiyon ve protein veya diğer problemler” geliştirmesiyle ortaya çıkıyor.

CDC tarafından geçen yıl yayınlanan verilere göre, yaşlı kadınların yanı sıra Siyahi, Amerikan Kızılderili ve Alaska Yerlisi kadınlar daha yüksek hipertansif bozukluklar riski altında.

ABD’de genel anne ölüm oranı 2021’de önemli ölçüde arttı. Siyah kadınlar arasındaki oranlar Beyaz kadınlarınkinin iki katından fazla.

- Advertisment -