Ana SayfaHaberlerDünya800 Afgan mülteci Hollanda kasabasını ayağa kaldırdı: “Mülteciler Afganistan’a, Harskamp bizimdir”

800 Afgan mülteci Hollanda kasabasını ayağa kaldırdı: “Mülteciler Afganistan’a, Harskamp bizimdir”

Hollanda hükümeti Kâbil'den tahliye edilen 800 Afganistan vatandaşını geçici olarak 3 bin 500 nüfuslu Harskamp kasabasındaki bir askeri kışlaya yerleştirince ortalık karıştı. Kasaba halkı günlerdir sokaklarda. Argümanların bazıları tanıdık: “Bunlar ülkelerine ihanet etti”, “Harskamp bizimdir”, “Önce kendi insanınızı düşünün.” Protestocuların “Auschwitz siyahlar için geri döndü" sloganı hakkında ise soruşturma başlatıldı. Kasabanın bağlı olduğu Ede kentinin belediye başkanı “Yaşananlar utanç verici, biraz insanlık bekliyorum” dedi.

Hollanda hükümeti, Afganistan’dan tahliye edilen 800 kişiyi, geçici olarak ülkenin doğusundaki Ede kentine bağlı Harskamp kasabasındaki bir kışlaya yerleştirme kararı aldı. Bölge sakinleri İlk grup Afganistan vatandaşının kasabaya geldiği Salı akşamından itibaren protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Kışlanın girişi.

Sakin başlayan protestolar, gece kontrolden çıktı. Çoğunluğu gençlerden oluşan yaklaşık 250 kişi, polisin uyarısına rağmen ateş yakarak, gösteriye devam etti.

Polisin köpeklerle müdahalesi üzerine, protestocular bira şişeleri ve havai fişeklerle karşılık verdi. Çatışma sırasında çok sayıda araç ve işyerinin camları kırıldı. Bir otomobil ateşe verildi.

“Önce kendi insanınızı düşünün”, “Harskamp bizimdir” ve “Auschwitz siyahlar için geri döndü” sloganları atıldı.

Bölgedeki huzursuzluk, Çarşamba günü de devam etti. Bunun üzerine Ede Belediyesi, askeri kışla çevresinde acil durum ilan etti.

Kışla civarında toplanma, gösteri ve alkol yasağı getirildi.

Ede Belediye Başkanı René Verhulst, yaşananları “utanç verici” olarak değerlendirdi. Gösteri yapmanın temel bir hak olduğuna işaret eden belediye başkanı, “Birilerinin endişe duymasını ve bunları dile getirmek istemelerini çok iyi anlıyorum. Ama bu şekilde olmaz. Auschwitz ile ilgili sloganlar, havai fişek atmak, ateş yakmak kabul edilemez” dedi. Zor durumdaki Afganistan vatandaşlarının dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Verhulst, protestoculardan “biraz insanlık beklediğini” söyledi. Belediye başkanı, genç göstericilerin ebeveynlerini de çocuklarına sahip çıkmaya çağırdı. Verhulst, “Sığınmacı olarak yurdundan ayrılıp huzur bulmak ve yabancı bir ülkeye alışmak zorunda kalmanın ne demek olduğunu umarım herkes anlar” diye konuştu.

Protestocular ise “kalpsiz hayvanlar olmadıklarını, sadece çok sayıda yabancı grubun köylerine gelmesinden dolayı endişe duyduklarını” söylüyor.

Daha önce sığınmacıların kaldığı kamplarda yaşanan olumsuzluklara işaret eden protestocular, “Afganların gelmesiyle birlikte yeni belalara bulaşmaktan korktuklarını” savunuyor.

Mülteci istemeyen kasabalıların argümanları ise tanıdık.

Kasabalı bir kadın, “Onlar kendi ülkelerine ihanet ettiler” diyor.

Bir genç ise “Çitlerin arkasında mı yaşayacaklar yoksa sokaklarda dolaşabilecekler mi” diye soruyor.

Göçmenlerin kabulü konusunda Hollanda kamuoyu da ikiye bölündü.

Sosyal medyada en popüler göçmen karşıtı videoda ülkede her sene şenliklerle kutlanan Koningsdag’a (Kral Günü) nazireyle “Koningsdag’ın 2022’de Harskamp’taki kutlaması” denerek, bir Kürt halayı videosu dolaştırılıyor.

Savcılık, Auschwitz sloganları nedeniyle protestocular hakkında inceleme başlattı. (Serbestiyet- BBC Türkçe)

- Advertisment -