Ana SayfaHaberler83 yaşındaki yüzde 61 engelli Makbule Özer, Adli Tıp’ın raporunun ardından yeniden...

83 yaşındaki yüzde 61 engelli Makbule Özer, Adli Tıp’ın raporunun ardından yeniden cezaevine girdi

Van’ın Edremit ilçesinde “örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla 9 Mayıs 2022’de tutuklanan ve 7 Eylül 2022’de tahliye edilen 83 yaşındaki Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporunun ardından yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi. DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: “Bu durum giderek artıyor, giderek tehlike arzediyor!”, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren: “Bu karar onun Kürt kimliğinden bağımsız düşünülemez”, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses: “İnsan onuruna aykırı bir karar”, Tarihçi Ayşe Hür: “Hannah Arendt Nazilerin suçlarını “radikal kötülük” olarak adlandırmıştı, peki bunun adı ne?”

Makbule Özer’in oğlu Medeni Özer, ATK’den gelen “cezaevinde kalabilir” raporu üzerine annesinin dün sabah (22 Nisan) evden alındığını ve adliyeye götürüldüğünü söyledi. Özer, “Aileye veya avukata haber vermeden gelip aldılar. Ben de yetişemedim. Önce adliyeye oradan da Van T Tipi Cezaevi’ne götürmüşler. Yarın da Elazığ’a götürülecek” dedi.

Öze şunları ekledi:

“İnsanın söyleyeceği söz kalmadı. Bu bir intikam. Yoksa 83 yaşındaki hasta bir kadın nasıl tehdit oluşturabilir? Kürtleri nasıl incitirim diye yürütülen bir siyaset. Hasta bir kadının cezaevine götürülmemesi devletin neyini tehdit edecek?”

Makbule Özer hakkında ‘cezaevinde kalabilir’ kararı verilen Adli Tıp Kurumu (ATK) kararında “Ayırt etme yüzdesi Türkçe bilmediği için yapılamadı” ifadesi dikkat çekti.

Makbule Özer’in yeniden cezaevine gönderilmesi tepkilere sebep oldu. O tepkilerden bazıları şöyle:

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren: “Bu karar onun Kürt kimliğinden bağımsız düşünülemez”

“Bu nasıl bir vicdansızlık.

81 yaşında ve hasta Makbule Özer’i yeniden cezaevine gönderme isteği, onun Kürt kimliğinden bağımsız düşünülemez.

Yapmayın! Yazıktır, günahtır, ayıptır…”

Tarihçi Ayşe Hür: “Hannah Arendt Nazilerin suçlarını “radikal kötülük” olarak adlandırmıştı, peki bunun adı ne?”

“Hannah Arendt,  Nazilerin işlediği suçların geleneksel kötülükten farklı olduğunu ve insanca anlaşılabilir sebeplerle açıklanamayacağı sonucuna varmış, bu yeni suç türünü “radikal kötülük” olarak adlandırmıştı.

Peki bunun adı nedir?”

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses: “İnsan onuruna aykırı bir karar”

“Daha bugün 14 Baro’nun hasta mahpuslarla ilgili yaptığı bu açıklamanın mürekkebi kurumadan Makbule Özer yeniden cezaevine konulmuş:

‘Hasta mahpuslar konusundaki Adli Tıp Kurumu’nun “cezaevinde hayatını tek başına idame ettirebilir” şeklindeki raporlarının bağımsızlıktan uzak ve bu haliyle Adli Tıp Kurumu’nun yapısı ve görevlerinin değiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğu açıktır.

Bu nedenle Ceza İnfaz Kanunu’nun ve Adli Tıp Kurumu Kanunu’nun değiştirilerek mahpusların cezaevinde kalmasının insan onuruna aykırı olmasının bir tahliye nedeni olarak kabulü gerekmektedir’.

Makbule Özer’in cezaevinde kalması insan onuruna aykırı olduğundan Makbule Özer derhal tahliye edilmelidir!”

DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: “Bu durum giderek artıyor, giderek tehlike arzediyor!”

“Ekte sırasıyla fotoğrafları olan kadınların ortak noktası ileri yaşları ve hastalıklarına rağmen Cezaevinde tutulmaları…

Makbule Özer(81) bugün verilen ATK raporuna ve yaşına rağmen yeniden cezaevine konuldu!

*Hanife Arslan(76)

*Hatice Yıldız(75)

*Besra Erol(65)

Yaşları, sağlık durumları cezaevinde bulunmalarına uygun değil; üstelik suç dahi işlenmemiş insanlar, sırf kimliklerinden ötürü cezaevindeler!

Bu durum giderek artıyor, giderek tehlike arzediyor! Çocuğu için cezaevine para göndermek ya da çocuğunun cenazesinin defni sırasında konuşmak yaşlı ve hasta anaların, ninelerin cezaevinde olması için yeterli kabul ediliyor.

Fotoğraflara bakarken bile derin bir acı hissediyorum ya siz…”

Ne olmuştu?

Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan Makbule Özer ve Hadi Özer, çiftinin evlerine 24 Temmuz 2018’de evde bir “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla baskın yapılmıştı.

Baskında tüm aile bireyleri gözaltına alınmış daha sonra ise Makbule Özer ve Hadi Özer hakkında “yardım ve yataklık” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Dava sonucunda çifte 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Yargıtayın cezayı onamasının ardından Özer çifti, 9 Mayıs 2022’de tutuklanarak Van Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilmşti.

Birçok rahatsızlığı bulunan yüzde 61 engelli Özer, cezasının bir yıl ertelenmesi üzerine 7 Eylül 2022’de tahliye edilmişti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Makbule Özer için geçen yıl ‘cezaevinde kalamaz’ , bu yıl ise ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veren Adli Tıp Kurumu, raporları arasındaki çelişkinin giderilmesini istemişti.

Başsavcılık, çelişkinin giderilmesinin ardından Özer’in durumunun yeniden değerlendirilmesine karar vermiş ve cezaevine girmeyecek olan Özer hakkında herhangi bir adli kontrol kararı da uygulanmamasına hükmetmişti.

- Advertisment -