Ana SayfaHaberler“93 harbi sonrası Osmanlı’dan kurtuluşunuzun yıldönümünün arifesinde diplomatlarımızı sınırdışı etmeniz provokasyon”

“93 harbi sonrası Osmanlı’dan kurtuluşunuzun yıldönümünün arifesinde diplomatlarımızı sınırdışı etmeniz provokasyon”

Haftalık basın toplantısında bugün Maria Zakharova, Ukrayna’yı anti-semitizm, yabancı düşmanlığı ve ırk ayrımcılığıyla suçladı, Çin’e meseledeki “tarafsızlığı” için teşekkür etti.

Batı’nın da “faşizmi ve temsilcilerini koruyup kolladığını” iddia eden Dışişleri Sözcüsü, iki Rus diplomatı sınır dışı eden Bulgaristan’a ilginç sözlerle yüklendi:

“1877-1878 Rus-Türk savaşının ardından Bulgaristan’ın Osmanlı yönetiminden kurtuluşunun yıldönümünden bir gün önce Sofya’nın iki Rus diplomatı sınır dışı etme hamlesini provokasyon olarak görüyoruz.”

#Rusya misillemede bulunma hakkını saklı tutar.

1877-78 Rus-Osmanlı savaşı

Padişah II. Abdülhamid’in tahta çıkışı üzerinden henüz bir sene geçmemişken, Rus ve Osmanlı güçlerinin 1877 Nisan’ında Kafkasya ve Tuna bölgelerinde karşı karşıya geldiği “93 harbi” yaklaşık bir sene sürmüş, savaşa hazırlıksız yakalanıp yenilgiye uğrayan Osmanlı İmparatorluğu Balkanlardaki nüfuzunu önemli ölçüde yitirmişti. Çar Aleksandr’ın orduları Yeşilköy’e kadar ilerlemiş, sonunda Ayastefanos anlaşması imzalanmış, aynı yıl içinde Berlin’de revize edilmişti.

Bulgaristan da savaşın ardından 3 Mart 1978’de Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilân etmişti.

Maria Zakharova’nın açıklaması, Bulgaristan’a (mealen) “bizi siz kurtarmıştık, nankörlük etmeyin” hatırlatması gibi görülüyor.

- Advertisment -