Ana SayfaHaberler96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth hayatını kaybetti

96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth hayatını kaybetti

Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth, bugün hayatını kaybetti. II. Elizabeth, 96 yaşındaydı. 1952 yılında tahta çıkan Kraliçe, 70 sene boyunca görevde kaldı ve Britanya tarihinde tahtta en uzun süre kalan monark oldu.

96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth, bugün hayatını kaybetti. II. Elizabeth, 1952 yılında tahta çıktı ve 70 sene boyunca Kraliçe unvanını taşıyarak Britanya tarihinin en uzun süreyle görevde kalan monarkı oldu.

II. Elizabeth 1926 yılında doğdu. 1936’da dedesi V. George’un ölmesi üzerine amcası Edward kral oldu. Fakat VII. Edward’ın krallığı sadece bir ay sürdü; boşanmış bir kadınla evlenmesine karşı çıkıldığı için tahttan feragat etti ve böylece erkek kardeşi, Elizabeth’in babası VI. George kral oldu.

Amcasının feragat etmesiyle veliaht olan Elizabeth, Eton Koleji hocalarından anayasa hukuku dersi aldı, eğitim hayatını özel derslerle sürdürdü. Elizabeth ve ailesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere bombalanırken ülkeyi terk etmeyi reddetti, Elizabeth orduda gönüllü sürücü ve araba tamircisi olarak çalıştı.

II. Elizabeth, 20 Kasım 1947’de Prens Philip ile evlendi. Yunan ve Dan unvanlarını reddeden, mezhebini değiştiren Philip ile evliliklerinden 3 erkek, 1 kız çocukları oldu. Prens Philip, geçen sene Nisan ayında 99 yaşında hayatını kaybetmişti.

Babası 1952’de ölünce Kraliçe II. Elizabeth, 25 yaşında Birleşik Krallık kraliçesi oldu. Dünyanın en yaşlı ve en uzun süre görev yapan Devlet Başkanı, en uzun süre tahtta kalan monarkı olan Kraliçe, tam 70 sene boyunca görev yaptı. Churhcill’den 6 Eylül’de göreve başlayan Liz Truss’a toplamda 15 İngiliz başbakanına, Birleşik Krallık’ın AB’ye girişine ve çıkışına, Ukrayna’nın bağımsızlığına ve işgal edilişine, Sovyetlerin yıkılışına tanık oldu. Elizabeth’in 4 çocuğu, 8 torunu ve 12 torun çocuğu vardı. Kraliçe’nin ölümüyle birlikte tahta 73 yaşındaki oğlu Prens Charles çıkacak ve İngiltere’nin yeni kralı olacak.




Bugün (8 Eylül) hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth, en son 6 Eylül’de Liz Truss’a hükümeti kurma görevi verirken görüntülenmişti.

- Advertisment -