Ana SayfaHaberlerZaho’da katliam: Piknik yapan Arap turistler bombalandı, biri bebek, dokuz kişi hayatını...

Zaho’da katliam: Piknik yapan Arap turistler bombalandı, biri bebek, dokuz kişi hayatını kaybetti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok şehrine bağlı Zaho’nun turistik bölgesinde piknik yapan Arap sivillere yönelik bombardıman için Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Türkiye’yi suçladı, saldırıyı BM’ye taşıyacaklarını söyledi . Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kanalları Rudaw ve K24 saldırıyı TSK tarafından yapıldığını duyurdu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ise “Türk ordusu ile PKK’liler savaşı durdurmalı ve artık sınır bölgelerinde ölümlere ve yıkıma neden olmamalılar” dedi. Türkiye Dışişleri ise saldırının "terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirildiğini” söyledi, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” diyerek Irak’a işbirliği çağrısı yaptı. Saldırının ardından Bağdat, Necef ve Kerbala’da Türkiye büyükelçiliği ve kurumlarının önünde gösteriler başladı.

Iraklı yetkililer, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Zaho kenti kırsalında TSK’nın havan saldırısı sonucu 9 kişinin öldüğünü ve 23 kişinin yaralandığını duyurdu.

Bombardımanda yaşamını yitirenlerden biri de 1 yaşındaki Zahra Hamza.

Hayatını kaybedenlerin IKBY’yi ziyaret eden ve bölgede piknik yapan Iraklı Araplar olduğu açıklandı.

Saldırının yapıldığı bölgeyi ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye’den açık bir şekilde bu tür saldırılarına son vermesini istediklerini ve Irak halkından özür dileyip, saldırının kurbanlarına tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Hüseyin, Irak Dışişleri Bakanlığı olarak olayı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını da açıkladı.

Hüseyin şöyle dedi:  “Bu durum sona ermeli. Bu Türkiye topraklarını korumak mı, yoksa Irak halkına saldırı mı? Bu PKK ile mücadele mi yoksa sivillerin öldürülmesi mi? PKK’nin savaşının Irak’ta olmadığını bilmesi lazım. Savaşı neredeyse oraya gitsin. Bunun Irak’la ilgilis yok. Türkiye ile PKK arasındaki bir sorun bu”

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Türkiye suçlandı:

“Irak hükümeti, turistik bölgedeki piknik alanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu saldırı Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir.”

IKYB’ye bağlı Rudaw ve K24 televizyonları haberlerinde saldırıyı TSK güçlerinin yaptığını yazdı.

IKYB’den ise daha muğlak açıklamalar geldi.

Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani, “Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz. Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Türk ordusu ile PKK’liler savaşı durdurmalı ve artık sınır bölgelerinde ölümlere ve yıkıma neden olmamalılar” dedi.

Dışişleri: “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır”

Türkiye’den saldırı sonrası tek açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Açıklamada net bir yalanlamanın olmaması ve işbirliği çağrısı dikkat çekti:

“Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.

Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır.

Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz.”

BM Irak Temsilciliği’nden Türkiye’ye kınama

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), saldırıların tekrar sivil halkı hedef aldığını kaydederek, uluslararası yasalara göre sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğu vurgusu yaptı.

BM Irak Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin saldırısı” kınanırken, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, “Topçu ve füze saldırıları Irak’ta artık normal bir durum haline mi gelecek? Bu, çıkarların ilerletilmesi yolunda çok tehlikeli bir yol” denildi.

.

Bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığı yönündeki haberlerin ardından Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiği ve Kültür Merkezi ile Necef’teki Türk Havayolları (THY) bürosunun önü ve Kerbala’daki Türkiye vize merkezinin önünde protestolar başladı.

Bağdat’taki protesto Türk kültür merkezindeki bayrak indirildi, Kerbala’da Türk bayrağı yakıldı.

ABD: Durumu izliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da durumu izlediklerini belirterek, pozisyonlarının “Irak’taki askeri adımlarda ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi” olduğunu vurguladı.

‘Sivillerin korunmasını garanti etmenin önemli’ olduğunu belirten Price, olaya ilişkin ayrıntılar henüz netleşmemişken daha fazla yorum yapmayacağını söyledi.

- Advertisment -