Ana SayfaÖZEL HABERAB Komisyonu, Türkiye’yi Balkanlardan Ortadoğu kategorisine kaydırdı

AB Komisyonu, Türkiye’yi Balkanlardan Ortadoğu kategorisine kaydırdı

Serbestiyet’in ulaştığı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na yakın kaynaklara göre, Türkiye, AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü (NEAR) bölümünde Güney Komşuları ve Türkiye birimine kaydırıldı. Bu değişiklik henüz resmi internet sitesindeki şemaya yansıtılmadı. Kaynaklar, değişikliğin adaylık statüsü veya fonlarda bir değişiklik anlamına gelmediğini belirtti.

AB Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü’nde (NEAR) yeni bir yapılanmaya gidildi ve “Balkanlar ve Türkiye” başlığı altında yer alan Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (yeni adıyla “Güney Komşuları ve Türkiye”) birimine kaydırıldı.

“Adaylık statüsünde ve fonlarda değişiklik olmayacak”

Serbestiyet’in ulaştığı Komisyona yakın kaynaklar değişikliği şu cümlelerle özetledi:

“Türkiye, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü’nün organizasyon şeması değişiminde “Balkanlar ve Türkiye” bölümündeyken şimdi “Güney Komşuları ve Türkiye” bölümünde yer alıyor. Bu bölümde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri bulunuyor.“

Bu, Türkiye’nin adaylık statüsünü veya alacağı fonları değiştirmiyor.

Değişiklik iş yükü, verimlilik ve tutarlılığa göre yapılmış

Konuyla haberlerinde yer veren  Euronews Türkçe’nin Avrupa Komisyonu’ndan aldığı resmi açıklama ise şöyle:

“Komisyon, Genel Direktörlüklerinin iç organizasyonu hakkında yorum yapmaz. Komisyon tüm hizmetlerini iş yükü, verimlilik ve tutarlılık üzerine organize eder. Bu değişiklik de bu şekilde olmuştur.”

Kaynakların belirttiği yeni düzene göre Türkiye yeni başlık altında şöyle tasnif edilecek:

B – Komşuluk Güney ve Türkiye Birimi

B.1 Ortadoğu.

B.2 Güney Bölgesel Komşuluk İşbirliği ve Ekonomik Yatırım Planı.

B.3 Kuzey Afrika.

B.4 Türkiye.

Resmi sitede Türkiye halen “Balkanlar ve Türkiye” başlığı altında

Bu açıklamalara rağmen NEAR’ın resmi internet sitesindeki şemada Türkiye halen “Batı Balkanlar ve Türkiye” başlıklı bölümde Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya ülkeleriyle birlikte yer alıyor.

- Advertisment -