Ana SayfaHaberlerAB zirvesi başladı: Gündem ‘Türkiye’yi AB ile yapıcı ilişkiye teşvik etmek’

AB zirvesi başladı: Gündem ‘Türkiye’yi AB ile yapıcı ilişkiye teşvik etmek’

AB Liderler zirvesi Brüksel’de başladı. Biden’ın da ilk kez AB liderleriyle biraraya geleceği zirvenin dört kritik başlığından biri Türkiye ile ilişkiler. İlk sızan rapora göre AB Dışişleri Temsilcisi Borrell liderlere ‘olumlu adım atmayı ama yaptırımları da hazır tutmayı’ tavsiye etti. Merkel de “Türkiye-AB diyaloğuna hâlâ ihtiyaç var” dedi.

Bugün Brüksel’de bir bölümüne Biden’ın da katılacağı AB Liderler Zirvesi başlıyor. Zirvenin gündemini AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Twitter’dan açıkladı: Aşı kampanyasını hızlandırmak, ABD Başkanı ile yeni bir ortak gündem oluşturmak, Türkiye’yi AB ile yapıcı ilişkiye teşvik etmek, Rusya’nın meydan okumalarına cevap vermek.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in liderlere sunacağı Türkiye raporu da dışarı sızdı. Raporda, AB’nin Türkiye’yle gümrük birliği ve ticari ilişkileri derinleştirmek için müzakerelere başlaması gerektiği belirtilirken, Türkiye’nin AB’nin çıkarlarına ters düşmesi durumunda yaptırımların hazır olması gerektiği ifade ediliyor. Yaptırımların “odaklı, oranlı, kalıcı hasar yaratmayan ve geri döndürülebilir nitelikte” olması tavsiye ediliyor.

Türkiye ile diyalog yanlısı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, zirve öncesi Alman meclisinde yaptığı konuşmada, “Türkiye, Doğu Akdeniz’de tansiyonu düşürme işaretleri gösteriyor. Türkiye-AB diyaloğuna hâlâ ihtiyaç var. Şimdi bu zirvede bu yolda nasıl gideceğimizi konuşacağız. Bunlar kolay görüşmeler olmayacak. Ancak bir sonuca varacağımızı ümit ediyorum. Türkiye, sadece NATO ortağı ve müttefik değil, AB’nin doğrudan komşusu ve AB’nin dış sınırında ikinci en kalabalık nüfusa sahip ülkesi olarak stratejik öneme sahiptir. Diğer taraftan Türkiye’nin hukuk devleti standartlarına uymasını istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması üzücü bir sinyal” dedi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyesi olan gazetesi Aslı Aydıntaşbaş, AB zirvesinde yaşanan Türkiye tartışmalarını ve muhtemel uzlaşmayı yazdı.

- Advertisment -