Ana SayfaHaberlerABD Donanmasının yeni gemisi, eşcinsel hakları aktivistinin ismini aldı: USNS Harvey Milk

ABD Donanmasının yeni gemisi, eşcinsel hakları aktivistinin ismini aldı: USNS Harvey Milk

ABD Donanması, 1950'lerde cinsel yönelimi nedeniyle askerlikten ayrılmak zorunda kalan ünlü eşcinsel hakları aktivistinin adını taşıyan USNS Harvey Milk gemisini suya indirdi. Milk, askerlikten atıldıktan sonra siyasete atılarak ABD tarhinin ilk açık eşcinsel politikacılardan biri olmuş ve kısa süre sonra öldürülmüştü

USNS Harvey Milk, Cumartesi günü San Diego’da Donanma Bakanı Carlos Del Toro ve Milk’in yeğeni Stuart’ın katıldığı bir törenle denize indirildi. Bu gemi, ABD tarihindeki sivil haklar savunucusu liderlerin adı verilen altı yeni gemiden biri.

Diğerleri arasında eski Başyargıç Earl Warren ve öldürülen başkan adayı Robert Kennedy var.

Harvey Milk, Kore Savaşı sırasında denizaltı kurtarma gemisi USS Kittiwake’de dalgıç ve Teğmen olarak görev yaptı. Ancak 1955’te cinsel kimliği ile ilgili iki haftalık sorgulamanın ardından zorla askerlikten atıldı.

Milk sonrasında 1977’de San Francisco Denetim Kurulu’na seçilen Amerika’nın ilk açık eşcinsel politikacılarından biri oldu.

Ancak bir yıl sonra, sık sık anlaşmazlığa düştüğü eski mevkidaşı Dan White tarafından vurularak öldürüldü.

Suya indirme töreninde konuşan Bakan Del Toro, Milk’in Donanma’da geçirdiği süre boyunca “hayatının çok önemli bir parçasını maskelemeye” zorlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Del Toro, “Çok uzun süre Teğmen Milk gibi denizciler gölgelerde yaşamaya veya daha da kötüsü sevgili Donanmamızdan ayrılmaya zorlandılar” dedi. “Bu adaletsizlik Donanma tarihimizin bir parçası, ancak adaletsizlik karşısında hizmet etmeye devam edenlerin azmi de bir o kadar öyle.”

Obama yönetimi, 2016’da Milk’den sonra bir gemiye isim verme niyetini ilk kez açıkladığında, bu adıma karşı çıkanlar olmuş, Milk’in Vietnam Savaşı’na karşı iyi bilinen muhalefeti nedeniyle adını bir Donanma gemisine koymanın onaylanamayacağı yorumları yapılmıştı.

- Advertisment -