Ana SayfaHaberlerDünyaABD Hazine Bakanlığı, Rus ödeme sistemi MİR’in dört yöneticisini yaptırım listesine aldı,...

ABD Hazine Bakanlığı, Rus ödeme sistemi MİR’in dört yöneticisini yaptırım listesine aldı, MİR ödeme sistemini kullanan yabancı kurumları uyardı

ABD Hazine Bakanlığı dün (15 Eylül) aldığı kararla Rusya’nın, kredi kart ödeme sistemini ABD yaptırımlarından korumak için 2014’te kurduğu ulusal ödeme sistemi MİR’in dört üst düzey yöneticisini yaptırım listesine aldığını açıkladı. Hazine Bakanlığı ayrıca ABD yaptırımlarını aşmak için MİR sistemini kullanan yabancı ülke ve kurumların da yaptırıma uğrayabilme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda bir uyarı yayımladı. Bugün ise (16 Eylül) Türkiye’nin MİR işlemlerini durdurduğu iddia edildi. İngiliz fon uzmanı Timothy Ash, "Türk kurumları Batı'dan gelen uyarıyı dikkate aldı ve MIR sistemini durdurdu. Türkiye, ABD Hazinesi ve Batı'dan gelen uyarıları dikkate alıyor. Rus turistler hesabı ödemek için restoranlarda bulaşık yıkayacak" dedi. Dün Financial Times, Amerikalı yetkililerin Türkiye’de MİR sistemine dahil olan 5 bankayı yakın mercek altına aldığını haberleştirmişti.

ABD Hazine Bakanlığı dün yayımladığı kararıyla Rusya’nın ulusal ödeme sistemi MİR’in dört üst düzey yöneticisini yaptırım listesine aldı. Rusya, 2014 yılında ABD’nin yaptırımlarını aşmak amacıyla MİR adını verdiği kendi ulusal kredi ve banka kartı ödeme sistemini kurmuştu.

Hazine Bakanlığı ayrıca MİR sistemiyle ABD yaptırımlarının aşılmasına yardımcı olan yabancı kurumların da yaptırım listesine alınabileceğini, MİR üzerinden yaptırımların delinmesinin de bir yaptırım sebebi olacağını belirtti.

Dün Financial Times MİR sistemine dahil olan Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank’ın Amerikalı yetkililer tarafından yakından takip edildiğini haberleştirmiş, AB ve ABD’nin Türk bankalarının Batı yaptırımlarını MİR sistemi ile deldiklerine dair endişeleri olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye MIR işlemlerini durdurdu iddiası: “Rus turistler hesabı ödemek için bulaşık yıkayacak”

Türkiye’yi yakından takip eden BlueBay’den ünlü stratejist ve fon uzmanı Timothy Ash de bu konuda bir yorum yaparak Türkiye’nin MIR işlemlerini durdurduğunu söyledi.

Ash twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk kurumları Batı’dan gelen uyarıyı dikkate aldı ve MIR sistemini durdurdu. Türkiye, ABD Hazinesi ve Batı’dan gelen uyarıları dikkate alıyor. Rus turistler hesabı ödemek için restoranlarda bulaşık yıkayacak” dedi.

- Advertisment -