Anasayfa / Suriye / ABD Hazine Bakanlığı: Suriye ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinden çıkarıldı

ABD Hazine Bakanlığı: Suriye ‘teröre destek veren ülkeler’ listesinden çıkarıldı

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’nin resmen “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarıldığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, kararın Başkan Donald Trump’ın Suriye politikasına uygun olarak alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist Örgüt” (SDGT) statüsünden çıkarıldığı bildirildi. ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) de HTŞ’yi yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşların yer aldığı listeden çıkardı.

ABD yönetimi temmuz ayında Kongre’ye gönderdiği bildirimde, Suriye’nin söz konusu listeden çıkarılması yönündeki niyetini açıklamıştı.

1979’da listeye alınmıştı

ABD, Suriye’yi 1979 yılında “teröre destek veren ülkeler” listesine almıştı. Söz konusu listede halen İran, Küba ve Kuzey Kore bulunuyor.

Suriye’nin listeden çıkarılması, Beşar Esad ve eski rejimin üst düzey yöneticilerine yönelik tüm yaptırımların sona erdiği anlamına gelmiyor.

Esad ve savaş dönemindeki faaliyetleriyle bağlantılı isimlere yönelik kişisel yaptırımların önemli bir bölümü yürürlükte kalmaya devam ediyor.

Bu nedenle karar, eski rejime yönelik bir af ya da geçmişte işlenen suçların üzerinin kapatılması olarak değil, Suriye devletine yönelik ABD politikasında genel bir statü değişikliği olarak değerlendiriliyor.

Zorunlu inceleme süreci tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump’ın 8 Temmuz’da Kongre’ye gönderdiği bildirimle başlatılan 45 günlük inceleme süreci, kararı engelleyecek bir girişim olmadan tamamlandı.

Trump, Kongre’ye gönderdiği bildirimde Suriye’nin önceki altı ay içerisinde uluslararası terör eylemlerine destek vermediğini ve gelecekte de bu tür faaliyetlere destek vermeyeceği yönünde güvence verdiğini belirtmişti.

Kararın tamamlanması için ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun onayı ve kararın Federal Register’da yayımlanması süreci bulunuyor.

Böylece Şam yönetiminin ABD’nin “teröre destek veren ülkeler” listesinden çıkarılmasının önündeki zorunlu inceleme süreci tamamlanmış oldu.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın