Ana SayfaHaberlerDünyaABD İçişleri Bakanlığı’nın, ‘dezenformasyon’ içeriklerinin kaldırılması için Twitter ve Facebook ile her...

ABD İçişleri Bakanlığı’nın, ‘dezenformasyon’ içeriklerinin kaldırılması için Twitter ve Facebook ile her ay görüştüğü ortaya çıktı

The Intercept sitesine bağlı çalışan araştırmacı gazeteciler, ABD İçişleri Bakanlığı ve FBI çalışanları ile Twitter, Facebook gibi sosyal medya uygulamaları yönetimi arasındaki yazışmalara ulaştı. Belgelere göre, İçişleri Bakanlığı çalışanları yalan haber olarak değerlendirdikleri içerikleri şirketlere iletiyor, şirket yetkilileri ile hükümet görevlileri ayda bir kez toplantı yapıyor ve sosyal medya şirketleri daha sonra içerikleri kaldırıp kaldırmama konusunda karar veriyor.

The Intercept’te çalışan araştırmacı gazetecilerin elde ettiği belgelere göre, ABD İçişleri Bakanlığı’na bağlı Siber ve Altyapı Güvenliği Ajansı, Trump döneminden beri sosyal medya şirketleriyle düzenli olarak aylık toplantılar düzenliyor, yalan haber olarak değerlendirdikleri içerikleri sosyal medya şirketlerine raporluyor.

Araştırmacı gazetecilere göre, hükümetin şirketlere içerikleri bildirmesi, her ay düzenli toplantı düzenlemesi Twitter, Facebook gibi şirketler üzerinde baskı oluşturuyor.

İçişleri Bakanlığı’nın özellikle, Twitter’dan bu hafta şirketin yeni sahibi Elon Musk tarafından kovulan Etik ve Güvenlik Şefi Vijaya Gadde ile yakın iletişim halinde olduğu belirtiliyor. Yazışmalara göre Gadde, dezenformasyonla mücadele konusunda bakanlık yetkilileriyle işbirliğinin artması gerektiğini savunmuş, bakanlığa bu doğrultuda detaylı bir rapor sunmuş.

Geçen Nisan ayında Biden hükümeti tarafından kurulan, fakat gelen tepkiler üzerine Ağustos’ta kapatılan Dezenformasyon Kurulu’nun da sosyal medya şirketlerine yalan haber raporları sunduğu belirtiliyor.

Geçen sene ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’in laptopundan sızdırılan e-postaları haberleştiren New York Post’un haberi gerçek olduğu halde sosyal medya uygulamaları tarafından yasaklanmış, sosyal medya şirketleri bu kararı FBI’ın bildirimi nedeniyle aldıklarını açıklamıştı. The Intercept’e göre bu bildirimi yapan FBI çalışanı hâlâ görevinin başında ve sosyal medya uygulamalarının yöneticileriyle düzenli olarak görüşmeye devam ediyor.

- Advertisment -