Ana SayfaHaberlerABD, Irak ve Suriye'de 85 hedefi vurdu. Biden: "Herkes şunu bilsin, bir...

ABD, Irak ve Suriye’de 85 hedefi vurdu. Biden: “Herkes şunu bilsin, bir Amerikalı’ya zarar verirseniz, karşılık veririz”

ABD, Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlı milis gruplara ait hedeflere hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Biden: "Talimatımla, ABD askeri güçleri, Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları ve destekledikleri milislerin ABD güçlerine saldırmak için kullandıkları tesislerdeki hedefleri vurdu. Bizim seçtiğimiz yer ve zamanlarda devam edecektir. Ancak bize zarar vermeyi amaçlayan herkes şunu bilsin, bir Amerikalı'ya zarar verirseniz, karşılık veririz."

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye-Ürdün sınırındaki ABD üssüne yapılan saldırıya karşılık, Suriye ve Irak’ta İran devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ile bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırısıyla vurulduğunu açıkladı.

Operasyonlarda ABD’den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarının da yer aldığı ve 125’ten fazla güdümlü bombanın kullanıldığı belirtilen açıklamada, hedeflenen bölgelerde kumanda ve kontrol merkezlerinin, roket ve füzeler ile insansız hava araçlarının vurulduğu bildirildi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre; ABD Başkanı Joe Biden, şu açıklamayı yaptı:

“Talimatımla, ABD askeri güçleri, Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları ve destekledikleri milislerin ABD güçlerine saldırmak için kullandıkları tesislerdeki hedefleri vurdu. Müdahalemiz bugün başladı. Bizim seçtiğimiz yer ve zamanlarda devam edecektir. Orta Doğu’da veya başka bir yerde çatışma istemiyoruz. Ancak bize zarar vermeyi amaçlayan herkes şunu bilsin, bir Amerikalı’ya zarar verirseniz, karşılık veririz.”

Ne olmuştu?

ABD’nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak’ta kamikaze insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda üç Amerikan askeri ölmüş, 40’ın üzerinde asker de yaralanmıştı. Başta Biden olmak üzere ABD’li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, “ABD’nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini” belirtmişti.

Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Biden üzerinde “İran’a yanıt vermesi” yönünde Cumhuriyetçilerden gelen baskı artarken, Tahran söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek “Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran’dan talimat almıyor” vurgusunu yapmıştı.

- Advertisment -