Ana SayfaHaberlerABD İsrail’in bir askeri taburunu kara listeye alıyor. Gerekçe: Batı Şeria’da karıştığı...

ABD İsrail’in bir askeri taburunu kara listeye alıyor. Gerekçe: Batı Şeria’da karıştığı ağır insan hakları ihlalleri

ABD Dışişleri Bakanlığı, “İsrail güvenlik güçlerinin beş birimini Batı Şeria’daki eylemleri nedeniyle ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuyoruz” dedi. Netzah Yehuda adlı ultra ortodoks grupların oluşturduğu bir tabur ise ABD’nin kara listesine alınmak üzere. Netanyahu: "Saçmalığın daniskası ve ahlaki zayıflık"

Bakanlık, bulgularını İsrail’le paylaşmasının ardından “birimlerden dördünün etkin bir iyileştirme çabasına girdiğini” iddia etti. Ancak Netzah Yehuda adlı tabur ise ABD’nin kara listesine alınmak üzere.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da, Filistinlilere yönelik ciddi insan hakları ihlalleri yapan ultra Ortodoks taburun “Leahy Yasası” kapsamında yaptırım listesine alınması öngörülüyor. ABD’li yetkililere göre Netzah Yehuda, Filistinli sivillere yönelik ihlalleriyle ilgili uyarılmış olmasına rağmen görünürde hiçbir iyileştirici adım atmadı. İsrail hükümet yetkilileri de konuyla ilgili yazışmaları aylarca görmezden geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, “Beş İsrail birimini ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı olaylardan sorumlu bulduk. Bunların hepsi 7 Ekim’den çok daha önce meydana geldi ve hiçbiri Gazze’de gerçekleşmedi” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Washington’ın bu taburu kara listeye almasını, “saçmalığın daniskası ve ahlaki zayıflık” olarak nitelendirdi. Orduyu müdaafa edeceğini söyleyen Netanyahu, “Eğer birileri İsrail ordusuna yaptırım uygulayabileceğini düşünüyorsa buna karşı tüm gücümle mücadele edeceğim.” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -