Ana SayfaHaberlerDünyaABD istihbaratı: “Rusya 2014’ten beri siyasi partilere ve düşünce kuruluşlarına 300 milyon...

ABD istihbaratı: “Rusya 2014’ten beri siyasi partilere ve düşünce kuruluşlarına 300 milyon dolar aktardı”

ABD istihbaratının hazırladığı rapora göre, Rusya 2014’ten beri dört kıtada 24 ülkede bulunan farklı siyasi partilere, başkan adaylarına ve düşünce kuruluşlarına ABD karşıtlığını arttırmak ve Rusya yanlısı politikaları yaymak için yaklaşık 300 milyon doları kayıt dışı bir şekilde aktardı.

Biden yönetiminin talimatı üzerine yapılan araştırma sonucunda ABD istihbaratı Rusya’nın yabancı ülkelerdeki siyaseti etkileme projesinin detaylarına ulaştı. Biden yönetimi elde edilen verileri zamanla halka açıklayacağını söyledi, bir kısmını ABD basınıyla paylaştı. ABD istihbaratının elde ettiği inceleme sonuçlarına göre, Rusya 2014’ten beri dünyadaki seçimleri etkilemek, ABD karşıtlığını ve Rusya’ya yönelik desteği arttırmak için siyasi partilere, düşünce kuruluşlarına ve başkan adaylarına toplam 300 milyon dolarlık bir maddi destek sağladı.

ABD’li yetkililer, bir Asya ülkesinde Rusya’nın desteklediği bir başkan adayına milyonlarca doları nakit olarak verdiğini de açıkladı, fakat ülkenin veya adayın isimlerini henüz açıklamayacaklarını belirtti. ABD, Aralık ayında ikinci kere düzenlenecek olan Demokrasi Zirvesi’nde hem istihbarat araştırmasının sonuçlarını paylaşacak hem de zirveye davetli ülkelerle Rusya’nın siyasetteki etkisini kırmak için mücadele yöntemlerini değerlendirecek. 

- Advertisment -