Ana SayfaHaberlerDünyaABD, Julian Assange'ın iadesi için ‘güvence’ verdi: “İdam cezası uygulanmayacak”

ABD, Julian Assange’ın iadesi için ‘güvence’ verdi: “İdam cezası uygulanmayacak”

İngiltere’de geçen ay görülen duruşmada, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın Amerika’ya iadesi ‘geçici olarak’ ertelenmişti. Ertelemenin sebebi Assange’ın idam cezasına çarptırılma ihtimali idi. ABD, Assange’a idam cezası uygulanmayacağına dair güvence verdi. Assange’ın eşi Stella Assange: “ABD, Birinci Madde'ye uygun bir güvence vermedi, ölüm cezasına ilişkin standart bir güvence verdi.”

ABD, Julian Assange’ın iadesine karşı son çare olan temyiz hakkının önünü kesmek amacıyla Londra’daki yüksek mahkemeye güvence verdi ancak Assange’ın eşi bunları “anlamsız sözler” olarak nitelendirdi. Geçen ay iki yargıç, binlerce gizli ve diplomatik belgenin yayınlanmasıyla ilgili casusluk suçlamalarıyla yargılanan Assange’ın, ABD’ye iade davasını temyiz duruşmasına götürüp götüremeyeceğine ilişkin kararı ertelemişti.

Londr Yüksek Mahkemesi, “mevcut suçlamaların hiçbiri ölüm cezası gerektirmese de daha sonra Assange’ın vatana ihanet gibi idam cezası gerektiren bir suçla yargılanabilme olasılığı bulunmasından ötürü iadesinin yasal olmadığı” sonucuna varmıştı.

Verilen güvencede,  “Mahkeme ve hüküm sırasında, Assange’a uyruğu nedeniyle önyargılı olunmayacak.  Julian Assange’ın Birinci Madde’den yararlanmayı talep etmek hakkı fakat bu karar tamamiyle mahkemenin yetkisi kapsamında. Julian Assange idam cezası istemiyle yargılanmayacak ve bu cezayı almayacak” ifadeleri kullanıldı. Assange, verilen bu güvenceyle temyiz hakkı elinden alınırsa, İngiltere’deki tüm hukuki yolları tükettiği için günler içinde ABD’ye iade edilebilir; eğer bu durum vaki olursa, Assange’ın tek umudu hadiseye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müdahale etmesi olarak görünüyor.

Güvencenin açıklanmasının ardından Julian Assange’ın eşi Stella Assange attığı tweet’te: “ABD, Birinci Madde’ye uygun bir güvence vermedi, ölüm cezasına ilişkin standart bir güvence verdi. Julian’ın Amerikan vatandaşı olmadığı için Birinci Madde’den yararlanamayacağıyla ilgili değerlendirmede bir değişiklik yok. Bunun yerine ABD, Julian’ın iade edilmesi halinde “Birinci Madde’ye uygun bir yargılama talep edebilir” gibi anlamsız sözler kullanmakla yetindi. Bu diplomatik nota ailemizin, (Julian’ın) ödül almış bir gazetecilik faaliyeti yaptığı için hayatının geri kalanını ABD hapishanelerinde tecritte geçireceğine dair bedbin bekleyişiyle ilgili yaşadığı ekstrem stresi hafifletmekle alakalı hiçbir şey söylemiyor. Biden yönetimi çok geç olmadan bu tehlikeli soruşturmadan vazgeçmelidir” dedi.

ABD güvencesinin değerlendirileceği sonraki duruşma 20 Mayıs tarihinde yapılacak. Assange’ın avukatları daha önce, ABD’nin başka bazı dosyalarda verdiği güvenceleri hatırlatarak, “Hiçbir kıymet-i harbiyeleri yok” demişti.

- Advertisment -