Ana SayfaHaberlerDünyaABD Kongresi, Çeroki Yerlilerine verdiği sözü 188 yıl sonra yerine getirmek için...

ABD Kongresi, Çeroki Yerlilerine verdiği sözü 188 yıl sonra yerine getirmek için adım atıyor

1835’te Çeroki Yerlileri ile ABD Kongresi arasında imzalanan New Echota Anlaşması’na göre Yerliler yaşadıkları toprakları ABD’ye terk edip göç edecekler, karşılığında Çeroki Yerlilerine ABD Kongresi’nde oy hakkı olmayan bir temsilcilik verilecekti. Yerliler sözlerini tuttu, ABD tutmadı. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi 188 yıl önce verilen sözün gereğini yerine getirmek üzere çalışma başlatılacağını duyurdu.

ABD Kongresi, 188 yıl önce önce Çeroki Yerlilerine verdiği bir sözü yerine getirmek için adım atma kararı aldı.

1835 yılında Georgia, Alabama gibi eyaletlerde yaşayan Çeroki Yerlileri, topraklarını ABD’ye verme ve Oklahoma eyaletine göç etme karşılığında ABD’den Kongre’de oy hakkına sahip olmayan bir Çeroki kabilesi temsilcisinin bulunması sözünü almıştı. Göç sırasında 4 bin Çeroki Yerlisi hayatını kaybetmişti.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, neredeyse iki asır boyunca tutulmayan bu sözün yerine getirilmesi için harekete geçeceğini açıkladı ve konuyla ilgili çalışmaların başlatılması talimatını verdi. Çerokileri temsil eden kişinin Temsilciler Meclisi üyesi olması için meclisin bu konuda özel bir karar alması gerekiyor.

- Advertisment -