Ana SayfaDış HaberABD Ordusu: ABD ve Çin savaş uçakları Güney Çin Denizi'nde çarpışacak kadar...

ABD Ordusu: ABD ve Çin savaş uçakları Güney Çin Denizi’nde çarpışacak kadar yakınlaştı

ABD ordusu, bir Çin savaş uçağı ile Amerikan bombardıman uçağının neredeyse kazaya neden olacak kadar çok yakınlaştığını duyurdu. ABD'nin Hint-Pasifik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada Çin’e ait Shenyang J-11 ikiz motorlu savaş uçağının, Güney Çin Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütmekte olan Amerikan B-52 bombardıman uçağıyla 3 metreye kadar yakınlaştığını ve çarpışma tehlikesi doğurduğu bildirildi.

ABD ordusuna göre, Çin’e ait bir savaş uçağı, Salı günü (24 Ekim) Güney Çin Denizi üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait bir B-52 bombardıman uçağına üç metre mesafeye kadar yaklaştı.

ABD Pasifik Komutanlığı, “Çinli pilotun güvensiz ve profesyonel olmayan bir şekilde uçtuğunu, kontrolsüz bir hızla yaklaştığını ve B-52 uçağının altından, önünden ve sadece 3 metre yakınından uçarak her iki uçağı çarpışma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını” belirtti. Ayrıca, “Bu pilotun ne kadar yaklaştığının farkında olup olmadığı konusunda endişeliyiz” diye ekledi.

CNN’in haberine göre, bu olayın gündeme gelmesi, Başkan Joe Biden’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinin beklendiği bir dönemin hemen öncesinde yaşandı. Toplantının teması hala belirsiz olsa da, Wang’ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile de görüşmesi planlanıyor.

Biden’ın ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, gelecek ay San Francisco’da yapılacak olan APEC Zirvesi sırasında bir araya gelebileceği de düşünülüyor.

Pentagon’un Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlikten sorumlu üst düzey yetkilisi Ely Ratner, son iki yılda Asya’da Çinli pilotların ABD uçaklarına karşı daha fazla “zorlayıcı ve riskli” davranışlar sergilediğini söyledi. Ranter, bu tür olayların Güney Çin Denizi’nde daha da arttığını belirtti.

“2021 sonbaharından bu yana bu tür 180’den fazla olayla karşılaştık” diyen Ratner, “bu durum, ABD’nin yasal operasyonel faaliyetlerini saptırmak amacıyla merkezi ve uyumlu bir kampanyanın bir parçası gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

Pentagon, bu yıl Çin devlet yönetimiyle diyalog kurma girişimlerinin yanıtsız kaldığını ve ülkeler arasındaki ordu-asker diyaloğunun eksikliği konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu açıklamıştı. Pekin, Amerika’nın eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yıl Tayvan’ı ziyaret etmesi sonrası Washington’la iletişimi kesmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Hint-Pasifik Komutanlığı (INDOPACOM) komutanı Amiral John Aquilino, bu ayın başlarında, “Doğu ve Güneydeki mevkidaşlarımla iki buçuk yıl sürecek bir toplantı yapmak istedim, ancak bu istek henüz kabul edilmedi” demişti.

2022’de Çin ordusu, balistik füze testleri, askeri uçakların Tayvan’ın hava tanımlama bölgesine yaklaşmaları ve Tayvan yakınlarında büyük tatbikatlar gibi eylemleri artırdı. Xi Jinping, Tayvan’ın barışçıl bir şekilde Çin’le birleşmesini istediğini, ancak bu hedefe ulaşmak için askeri güç kullanmaktan kaçınmayacaklarını söylemişti.

- Advertisment -