Ana SayfaHaberlerABD, Rojava’ya yatırım yapacak olan şirketleri yaptırımlardan muaf tutacak

ABD, Rojava’ya yatırım yapacak olan şirketleri yaptırımlardan muaf tutacak

ABD, Rojava’da, Suriye hükümetinin kontrolü dışındaki bölgelerde, yabancı yatırımların yaptırımlara maruz kalmadan yapılmasına izin verecek.

Fas’ın Marakeş kentinde devam eden IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyon’un toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, Washington’un, bu bölgelere yatırım yapacak olan şirketleri ABD yaptırım kısıtlamalarından muaf tutan genel bir lisans çıkaracağını söyledi.

Victoria Nuland, “ABD, Suriye’de IŞİD’den kurtarılan rejim dışı bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarma niyetinde” diye konuştu.

Kürtlerin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (SDG), Rojava’da, ABD’nin de yardımıyla uzun süre IŞİD’e karşı savaştı ve Şam yönetiminin, merkeze devredilmesi gerektiğini iddia ettiği bazı bölgelerde kontrolü sağladı.

“Petrol için geçerli olamayacak”

Bu bölgeler, Suriye’nin sınırlı petrol rezervlerinden bazılarını, tarım arazilerini içeriyor.

Konuyu ABD’li yetkililerle kapsamlı bir şekilde tartışan bir diplomat, lisansın tarım ve yeniden inşa çalışmaları için geçerli olacağını, ancak petrol için geçerli olmayacağını söyledi.

Diplomat, Türkiye’nin ise, kontrol ettiği bölgedeki yatırımları da kapsadığı için ruhsata karşı çıkmayacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, 2011’den bu yana devam eden savaşta hükümetin rolü nedeniyle Suriye’ye sert yaptırımlar uyguladı ve müttefiklerinin IŞİD’den kurtardığı alanlardaki faaliyetlerine finansal destek sağladı.

Geçen yıl bu bölgelerde 45 milyon dolar harcandığını söyleyen Nuland, Washington’un bu yıl Rojava’daki istikrar faaliyetleri için Koalisyon üyelerinden 350 milyon dolar toplamak istediğini söyledi.

Victoria Nuland, söz konusu bölgelere yatırım yapılmasının, IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için gerekli olduğunu söyledi. (Rûdaw)

- Advertisment -