Ana SayfaHaberlerABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-16 satışını koşula bağlayan yasa önerisini kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-16 satışını koşula bağlayan yasa önerisini kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-16 satışını ABD Başkanı Biden’in Türkiye’ye satılan F-16 jetleriyle Yunanistan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair Kongre’ye güvence veren detaylı bir açıklama yapma şartına bağlayan yasa tasarısını kabul etti. Toplam 244 Temsilciler Meclisi üyesi yasa önerisi lehine, 179 Temsilciler Meclisi üyesi ise yasa önerisi aleyhine oy kullandı. Temsilciler Meclisi aynı zamanda Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ savaşında işlediği iddia edilen savaş suçları, Azerbaycan’ın kullandığı Bayraktar droneları ve Türkiye ve Azerbaycan’ın tarafından kullanıldığı iddia edilen yabancı savaşçılar hakkında Biden hükümetinin detaylı bir rapor hazırlamasını öngören yasa önerisini de kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yönelik F-16 satışını koşula bağlayan bir yasa önerisini kabul etti.

Kabul edilen yasa önerisine göre, ABD Başkanı Biden, Türkiye’ye F-16 satışını gerçekleştirmek için Kongre’ye Türkiye’ye satılan F-16 jetleriyle Yunanistan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair güvence veren detaylı bir açıklama yapmak zorunda. Bu yasa önerisinin yasallaşması için, 100 üyeye sahip Senato’dan geçmesi ve Biden tarafından da veto edilmeden imzalanması gerekiyor.

Yasa lehine oy kullanan 244 Temsilciler Meclisi üyesinin 184’ünün Demokrat, 60’nın Cumhuriyetçi olması dikkat çeken unsurlardan biri oldu. Biden’in destekleyeceğini açıkladığı, Türkiye’ye yönelik F-16 satışına en çok karşı çıkan isimler, Biden’in kendi partisine mensup Demokrat Kongre üyeleri oldu.

ABD Temsilciler Meclisi aynı zamanda, Dağlık Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan’ın işlediği iddia edilen savaş suçlarına dair Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’nın ortak bir rapor yayınlamasını ve iddiaları araştırmasına dair bir yasa önerisini de kabul etti.

Bu yasa önerisine göre; Azerbaycan tarafından kullanılan Bayraktar drone’ları, Türkiye ve Azerbaycan tarafından kullanılan yabancı savaşçılar hakkında da araştırma yapılacak.

- Advertisment -