Ana SayfaHaberlerABD, Türkiye’yi resmen F-35 programından çıkardı

ABD, Türkiye’yi resmen F-35 programından çıkardı

ABD, F-35 projesi için sekiz ortak ülke ile mutabakatını yeniledi. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin yer almadığı Ankara’ya bildirildi. Böylece Türkiye, S-400’ler yüzünden F-35 projesinden resmen çıkarılmış oldu. Bu kararla Türkiye, hem F-35’ler için ödediği 1.25 milyar doları hem de F35’lerin 900 parçasının Türkiye’de üretilmesiyle gelecek 9 milyar dolarlık kaynağı kaybetti.

Anadolu Ajansı Pentagon muhabiri Kasım İleri’nin özel haberine göre “ABD, Türkiye’yi F-35 programından resmi olarak çıkarmak üzere 2006’da imzaya açılan Mutabakat Zabtını feshettiğini ve kalan sekiz ortakla mutabakatın yenilendiğini Ankara’ya bildirdi.

Türk hükümetinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması Türkiye ile ABD ilişkilerinin gerilmesine neden olmuş, ABD Türkiye’yi ve Türk şirketlerini F-35 projesinden çıkartmıştı.

Türkiye F-35  projesi için 1.25 milyar dolarlık ödeme yapmıştı. Ayrıca F-35 programı çerçevesinde yaklaşık 900 parçanın Türkiye’de üretilmesinin öngörülüyordu. Pentagon, F-35 programından çıkarılması sonucu Türkiye’nin 9 milyar dolardan fazla kayba uğrayacağını açıklamıştı. 

ABD, ayrıca Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yaptırım uygulama kararı almıştı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ocak ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin F-35 programına dönmek istediğini ifade etmişti.

Türkiye F-35 programına geri dönmek amacıyla ABD’de danışmanlık faaliyetinde bulunması için alık 750 bin dolara bir hukuk firması ile anlaşmıştı.

ABD, Türkiye’de S-400’leri devre dışı bırakması istiyor. Türkiye ise S-400’lerle ilgili henüz bir karar vermedi. Rusya’dan S-400’lerin ikinci paketinin de alınacağı iddia ediliyor.

- Advertisment -