Ana SayfaHaberlerABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu başkanlığına Uygur hukukçu Nuri Türkel seçildi

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu başkanlığına Uygur hukukçu Nuri Türkel seçildi

Uygur insan hakları savunucusu ve hukukçu Nuri Türkel, 2022 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Uyghur Human Right Project’in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Mimar Nazlı Bilkiç ile evli olan Türkel, eski Bodrum belediye başkanı Cevat Bilkiç’in damadı.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu başkanlığına oybirliğiyle Uygur insan hakları savunucusu ve hukukçu Nuri Türkel seçildi.

Türkel, komisyon başkanlığına seçilmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

“Komisyon başkanlığına seçilmekten ve dünya çapında temel bir insan hakkı olan din ve inanç özgürlüğüne yönelik tehditleri ele almak için çalışırken komisyona liderlik etme ayrıcalığına sahip olmaktan gerçekten onur duyuyorum.”

2020 Mayıs’ında komisyon üyeliğine getirilen ilk Uygur olan Türkel, 2022 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyor.

Türkel aynı zamanda Dış İlişkiler Konseyi üyesi ve Hudson Enstitüsü kıdemli üyesi.

Pekin’in yaptırım listesinde

Çin Dışişleri Bakanlığı, 2021 Aralık ayında aralarında Türkel’in de bulunduğu ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun dört üyesine yaptırım uygulama kararı aldığını açıklamıştı.

Pekin’in açıklaması, ABD’nin Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde “köle işçilik” uyguladığıyla ilgili ortaya çıkan yeni bulgular üzerine açıkladığı yaptırımlar ve Çin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot çağrılarının ardından gelmişti.

Türkel, ABD’de öğrencilik yıllarında tanıştığı mimar Nazlı Bilkiç Türkel ile evli ve eski Bodrum belediye başkanlarından Cevat Bilkiç’in damadı.

Uyghur Human Right Project Direktörü Ömer Kanat, sosyal medya hesabından Nuri Türkel’i tebrik etti ve “Onun bu platformda sadece Uygurlar için değil, dünya çapındaki tüm mağdur insanları savunmak için çalışmaya devam edeceğine güvenim tamdır” mesajını paylaştı.

- Advertisment -