Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiABD ve Çin siyasetten sonra teknolojide de kutuplaşıyor

ABD ve Çin siyasetten sonra teknolojide de kutuplaşıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın yerli yarı iletken üretiminin artırılması için imzaladığı "Çip ve Bilim Yasası" dünyadaki milyarlarca son kullanıcının hayatını doğrudan etkileyecek. Çin’i küreselleşmeye dahil etmek için yürürlüğe konan büyük strateji doğrultusunda ABD, teknolojik ürünlerde kullanılan çiplerin Çin’de üretilmesine Trump dönemine kadar itiraz etmedi. Şimdi Biden, Trump’ın itirazını yürürlüğe koyuyor.

Günümüzde mevcut mobil cihazların ve internet network altyapısında kullanılan cihazların büyük bir çoğunluğunun çipleri kısmen ABD veya Avrupa ortaklı ama üretim merkezleri Çin’de olan Çin firmaları tarafından üretiliyor. Çiplerin Çin ortaklığı bulunmayan firmalar tarafından ABD’de üretilmeye başlaması, Çin’in son kullanıcılara (telefon, tablet, notebook, modem vb.) veya servis sağlayıcılara (büyük network ve donanımlar vb.) yönelik üretiminin ABD pazarındaki bölümünü yüzde 100’e yakın bir oranda kaybetmesiyle sonuçlanacak.

Çin’i küreselleşmeye dahil etmek için yürürlüğe konan büyük strateji doğrultusunda ABD, teknolojik ürünlerde kullanılan çiplerin Çin’de üretilmesine Trump dönemine kadar itiraz etmedi. Trump’ın danışmanları ABD büyükelçiliklerinde bile Çin üretimi çiplerin kullanıldığını kendisine söylediklerinde Trump duruma müdahale etmeye karar verdi fakat radikal bir adım atmak için zamanı yetmedi. Şimdi Biden onun attığı adıma son noktayı koymuş oluyor.

Başka bir sorun, global düzeyde henüz tam olarak yaygınlaşmamış 5G mobil iletişim standartında ikili bir yapının oluşması ihtimali. Çünkü Çin ve ABD standartlar konusunda birbirine güvenmiyor.

Önümüzdeki birkaç yıl bu teknoloji kutuplaşmasının biz son kullanıcıları nasıl etkileyeceğini izleyeceğiz.

- Advertisment -