Ana SayfaHaberlerDünyaABD Yüksek Mahkemesi: Kamusal alanda silah taşımanın kısıtlanması anayasaya aykırı

ABD Yüksek Mahkemesi: Kamusal alanda silah taşımanın kısıtlanması anayasaya aykırı

ABD Yüksek Mahkemesi bugün (23 Haziran) aldığı bir kararla silah sahiplerinin kamusal alanda silahlarını taşımak için lisans alma zorunluluğunu anayasadaki bireysel silahlanma hakkına aykırı buldu. Yüksek Mahkeme’nin verdiği bu kararla, eyaletlerin kamusal alanda silah taşımaya kısıtlama getiren uygulamaların arkasında durmaları zorlaştı.

ABD Yüksek Mahkemesi, New York eyaletinde kabul edilen kamusal alanda silah taşıma kısıtlamasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Söz konusu yasaya göre, silah sahipleri silahlarını kamusal alanda taşımak için makul bir sebebe dayanmak ve resmî izne sahip olmak zorundaydı.

Yüksek Mahkeme, bu sınırlamaların anayasada düzenlenen bireysel silahlanma hakkına aykırı olduğunu belirtti ve kendilerine kamusal alanda silah taşıma lisansı verilmeyen iki New Yorklu davacıyı haklı buldu. Karar, Yüksek Mahkeme’nin 2008 tarihli evde meşru müdafaa amacıyla silah bulundurmanın anayasal bir hak olduğuna dair kararından sonra verdiği en önemli kararlardan biri.

Cumhuriyetçi başkanların atadığı muhafazakâr yargıçlar kararın lehinde oy kullanırken Demokratların atadığı liberal yargıçlar aleyhte oy kullandılar ve karara şerh düştüler. Karar 6’ya karşı 3 çoğunlukla alındı.

- Advertisment -