Ana SayfaHaberlerDünyaABD Yüksek Mahkemesi’nde etik krizi: Yargıç Thomas’ın muhafazakâr milyonerin sponsorluğunda lüks tatiller...

ABD Yüksek Mahkemesi’nde etik krizi: Yargıç Thomas’ın muhafazakâr milyonerin sponsorluğunda lüks tatiller yaptığı ortaya çıktı

ABD Yüksek Mahkemesi’nin muhafazakâr yargıçlarından Clarence Thomas’ın, 20 senedir muhafazakâr milyoner iş insanı Harlan Crow’un sponsorluğunda lüks tatiller yaptığı, Crow’un özel jetlerini kullandığı ortaya çıktı. Demokratlar, kamuya açıklamadığı bu lüks harcamalar nedeniyle Clarence Thomas’ın yargıç tarafsızlığı hakkında kuşkular doğduğunu öne sürüyor, etik soruşturmasına tâbi tutulması gerektiğini savunuyor.

ABD’de faaliyet gösteren bağımsız gazeteci oluşumu ProPublica, ABD Yüksek Mahkemesi’nin muhafazakâr yargıçlarından Clarence Thomas hakkında detaylı bir araştırma yayımladı. ProPublico’nun araştırmasına göre Thomas, muhafazakâr milyoner iş insanı ve Cumhuriyetçi Parti bağışçısı Harlan Crow ile 20 senedir lüks tatillere çıkıyor ve bu tatillerde kişisel bir harcama yapmıyor. Thomas, Crow’un özel jetiyle uçuyor, onun yatında ve yazlıklarında vakit geçiriyor, lüks seyahatlere çıkıyor.

Yüksek Mahkeme yargıçları, değerinin 400 dolardan fazla olması durumunda aldıkları hediyeleri teamül olarak kamuoyuna açıklıyor. Hal böyleyken Thomas’ın lüks tatil hediyelerini kamuoyuna açıklamaması Demokratların tepkisi çekti. Demokratlar Thomas’ın kendisiyle aynı siyasi pozisyonu paylaşan bir iş insanının sponsorluğunda tatil yapmasını ve seyahat masraflarını karşılamak için hediye kabul etmesini bağımsızlığını ve tarafsızlığını etkileyecek bir unsur olarak değerlendiriyor, hakkında etik soruşturması açılmasını talep ediyor. 

- Advertisment -