Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de Şiifobik seri cinayet: Sünni Afgan baba, kızının bir Şiiyle evlenme kararı...

ABD’de Şiifobik seri cinayet: Sünni Afgan baba, kızının bir Şiiyle evlenme kararı üzerine Şiileri hedef aldı

ABD’nin New Mexico eyaletinin Albuquerque kentinde üçü son iki haftada olmak üzere son 9 ay içinde dört Müslümanın öldürülmesi soruşturmasında 51 yaşındaki Afgan göçmen Muhammad Syed tutuklandı. Sünni olan Syed’in kızının Şii biriyle evlenmesi üzerine aynı camiye giden Şii Müslümanları hedef aldığından ve öldürmeye başladığından şüpheleniliyor.

İlki 9 ay önce, ikisi iki hafta önce, sonuncusu ise geçen hafta işlenen seri cinayetlerde dört New Mexico’lu Müslüman hedef alınmış ve eyaletteki Müslümanlar İslamofobik bir saldırı zincirinden şüphelenip tedirgin olmuştu.

ABD polisi 9 Ağustos’ta Muhammed Syed adındaki bir Afgan kökenli Amerikalıyı gözaltına aldı. Syed’in dört kişiden iki kişiyi öldürdüğü iddia ediliyor, diğer iki kurbanı da hedef aldığından şüpheleniliyor.

New York Times’in haberine göre, Sünni bir Müslüman olan Syed, kızının Şii biriyle evlenmesi üzerine tepki gösterdi ve aynı camiye giden en az 3 Şii Müslümanıı hedef aldı. Seri cinayetlerin temel sebebi henüz aydınlatılmadı ve polis kesin bir açıklama yapmadı.

Cinayetler Albuquerque’de Müslümanlar arasında paniğe neden olmuş, kentteki camilerde güvenlik önlemleri artırılmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü yaptığı açıklamada cinayetlerden dolayı kızgın ve üzgün olduğunu vurgulamış, “Dualarım, kurbanların aileleriyle. Yönetimim Müslümanların yanında. Bu nefret dolu saldırıların Amerika’da yeri yoktur” demişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, cinayetlerden “derin endişe duyulduğunu” belirtmiş, cinayetlerin bir an önce açıklığa kavuşturulması ve sorumlularının yargılanması çağrısında bulunmuştu.

(BBC Türkçe, New York Times)

- Advertisment -