Ana SayfaHaberlerDünyaABD’de tarihi mahkeme kararı: “Montana eyaleti, gelecek nesillerin temiz çevre hakkını ihlal...

ABD’de tarihi mahkeme kararı: “Montana eyaleti, gelecek nesillerin temiz çevre hakkını ihlal ediyor”

ABD’nin Montana eyaletinde, 16 gencin açtığı iklim davası başarıyla sonuçlandı. İlk derece mahkemesi, 5 ila 22 yaşında olan 16 genci haklı buldu ve Montana eyaletinin büyük enerji projelerini onaylarken karbon salınımı ve iklim değişikliğini dikkate almasını yasaklayan mevzuatın Montana anayasasında düzenlenen “gelecek nesillerin temiz çevre hakkına” aykırı olduğuna hükmetti. Montana eyalet yönetimi karara itiraz edecek. Montana’da verilen bu iklim kararı, ABD’de anayasal düzenlemeler temel alınarak gelecek nesillerin temiz çevre hakkının ihlal edildiğine hükmedilen ilk karar olduğu için tarihi bir mahkeme kararı olarak görülüyor.

ABD’nin Montana eyaletinde eyalet kurumlarının enerji projelerine onay verme sürecinde iklim değişikliği veya karbon salınımını karar sürecinde dikkate almasını yasaklayan MontanaÇevre Politikası Yasası’nı mahkemeye taşıyan 16 genç başarılı oldu. Yaşları 5 ila 22 arasında değişen gençleri haklı bulan Montana 1. Bölge Mahkemesi, söz konusu yasanın MontanaEyalet Anayasası’nda açıkça düzenlenen gelecek nesillerin temiz çevre hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Bu kararla birlikte ilk kez ABD’de bir mahkeme, anayasal düzenlemelere dayanarak gelecek nesillerin temiz çevre hakkının ihlal edildiğine dair bir karar vermiş oldu. Mahkemenin kararının diğer eyalet ve federal mahkemeleri etkilemesi bekleniyor.

Montana eyalet yönetimi ise anayasaya aykırı bulunan yasanın arkasında durdu ve söz konusu mahkeme kararını üst derece mahkemesine taşıyacaklarını ve itiraz edeceklerini açıkladı.

- Advertisment -