Ana SayfaHaberlerABD’den Netanyahu’ya şok. Amerika’daki en üst düzey Yahudi yetkili ve ilk Yahudi...

ABD’den Netanyahu’ya şok. Amerika’daki en üst düzey Yahudi yetkili ve ilk Yahudi Senato çoğunluk lideri Schumer, Netanyahu’yu istifaya çağırdı

Senato'daki ilk Yahudi çoğunluk lideri, ABD'deki en üst düzey Yahudi yetkili olan Demokrat senator Chuck Schumer, Senato'da yaptığı 40 dakikalık konuşmada Netanyahu'yu sert biçimde eleştirdi ve istifaya çağırdı: "İsrail dünyada dışlanırsa hayatta kalamaz. İsrail halkı geçmişe takılıp kalmış bir yönetim vizyonu tarafından boğuluyor. Filistin devletine uzun süredir karşı çıkan Netanyahu, ABD’nin desteklediği iki devletli çözümün önündeki engellerden biri. Netanyahu kendi politik ikbalinin, İsrail’in menfaatlerinin önüne geçmesiyle yolunu kaybetti. İstifa etmeli ve seçime gitmeli.”

Senato’daki ilk Yahudi çoğunluk lideri ve ABD’deki en üst düzey Yahudi yetkili olan Schumer, perşembe günü Senato’da yaptığı 40 dakikalık konuşmada Netanyahu’yu sert biçimde eleştirdi. Schumer, “başbakanın kendisini aşırı sağcılardan oluşan bir koalisyona dahil ettiğini” ve “sonuç olarak Gazze’deki sivil ölümlerini tolere etmeye fazlasıyla can attığını, bunun da dünya çapında İsrail’e verilen desteği tarihin en düşük seviyelerine ittiğini” söyledi.

Schumer, “İsrail dışlanırsa hayatta kalamaz.” dedi. Tepeden yapılan uyarı, giderek artan sayıda Demokrat’ın İsrail’e karşı geri adım atması ve Başkan Joe Biden’ın, İsrail bombardımanı sırasında Gazze’deki sivil ölümlerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini savunarak, Netanyahu hükümeti üzerindeki kamuoyu baskısını artırması sonrasında geldi.

Schumer şu ana kadar kendisini İsrail hükümetinin güçlü bir müttefiki olarak konumlandırmış, 7 Ekim saldırısından sadece birkaç gün sonra ülkeyi ziyaret etmişti.

Aralık ayında Senato’da yaptığı konuşmada, “Bu ülkede nesillerdir hiç görmediğimiz kadar yaygın ve arlanmaz bir antisemitizm gördük.” demişti. Ama perşembe günü Senato’da yaptığı konuşmada, “İsrail halkı, geçmişe takılıp kalmış bir yönetim vizyonu tarafından boğuluyor. Filistin devletine uzun süredir karşı çıkan Netanyahu, ABD’nin desteklediği iki devletli çözümün önündeki engellerden biri. Netanyahu kendi politik ikbalinin, İsrail’in menfaatlerinin önüne geçmesiyle yolunu kaybetti.” dedi.

“İsrail’in geleceği hakkındaki en sağlıklı ve şeffaf karar alma süreci yeni bir seçim olacaktır”

Çoğunluk lideri, aynı zamanda sağcı İsraillileri, Hamas’ı ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı da suçlayarak, “Bahsi geçenlerin hepsi denklemden çıkarılmadıkça İsrail’de, Gazze’de ve Batı Şeria’da asla barış olmayacak. ABD, İsrail’de yapılacak bir seçimin sonucunu dikte edemez ancak bu kadar çok İsraillinin hükümetlerine olan güvenini kaybettiği bir dönemde İsrail’in geleceği hakkındaki en sağlıklı ve şeffaf karar alma süreci yeni bir seçim olacaktır.” dedi.

- Advertisment -