VOA Türkçe’den Dilge Timoçin’in haberini aktarıyoruz.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt grupların planladığı ve Türkiye’nin şiddetle karşı çıktığı yerel seçimler için gerekli olan özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı koşulların olmadığını belirtti. Bakanlık, bölge aktörlerine seçime gitmeme çağrısı yaptı.
Suriye’nin kuzeydoğusu büyük ölçüde, IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin önemli bir ortağı olan Kürtler’in liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında. SDG’nin başını çeken YPG’yi Türkiye, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı olarak tanımlıyor.
Suriye hükümet birliklerinin çekilmesinin ardından 2012’den bu yana bölgeyi yöneten SDG’ye bağlı özerk yönetim, 11 Haziran’da belediye seçimleri yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Seçimler Haseke, Rakka, Deyrizor vilayetleri ile Halep vilayetinin doğu kesiminde planlanıyor.
“Gerekli koşullar mevcut değil”
Türkiye’nin “terör örgütü YPG’nin meşruiyet kazanma hamlesi” olarak gördüğü seçimlerle ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’de yapılacak her türlü seçim, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında da belirtildiği üzere özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olmalı. Şu anda kuzeydoğu Suriye’de bu tür seçimler için gerekli koşulların mevcut olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.
VOA Türkçe’nin bir sorusuna da yazılı yanıt veren bakanlık, “Bu durumu Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (DAANES) dahil Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir dizi aktöre ilettik ve onları şu anda seçimlere gitmemeye çağırdık” açıklaması yaptı.
Güvenlik Konseyi’nin 18 Aralık 2015’te oybirliği ile kabul ettiği bir kararda, Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yer alıyor.
Kürtler tarafından sıklıkla Rojava ya da “Batı Kürdistan” olarak adlandırılan DAANES, 16 Temmuz 2018’de kuruldu ve Suriye Demokratik Güçleri’ni destekleyen ABD ile ilişkilere sahip.
Erdoğan: “Türkiye, Suriye ve kuzeyinde teröristana asla izin vermeyecek”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü İzmir’de izlediği Efes-2024 askeri tatbikatı sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin seçim planları yapan Kürt gruplara karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini söylemişti.
Erdoğan “Türkiye güney sınırlarının hemen ötesinde, Suriye ve kuzeyinde bölücü örgütün teröristan kurmasına asla izin vermeyecek. Oldu bittiler karşısında daha evvel ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumda karşılaşmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz” demişti.
Erdoğan ABD’nin IŞİD’le mücadelesine de atıfta bulunarak, “DEAŞ’la mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum. DEAŞ’a karşı göğüs göğüse mücadele eden, hezimete uğratan tek NATO müttefiki biziz. Dolayısıyla bu örgüt üzerinden ne yapılmak istendiğini, bölgemizde nasıl bir oyun oynandığını çok iyi biliyoruz. Biz bu hokkabazlıklara kanmayız, pirim vermeyiz. Söz konusu ülkemizin toprak bütünlüğü, milletimizin güvenliği olunca hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Bölücü örtüğün ve hamiliğini yapan güçlerin emrivakilerle hiçbir yere varamayacaklarını göreceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Gayrıresmi NATO toplantısı için Prag’da bulunan Hakan Fidan da Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ikili bir görüşme yaptı. Türk diplomatik kaynakları, Fidan’ın Suriye’deki son gelişmelerle ilgili Ankara’nın görüşlerinin aktarıldığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında ise Suriye başlığı yer almadı.
Türkiye 2016’dan bu yana Suriyeli Kürt grupları, sınırından uzaklaştırmak için Suriye’de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı askeri harekatlarını düzenledi.