Ana SayfaHaberlerAB’den Ukrayna’ya silah… Josep Borrell: “Bir tabuyu yıktık”

AB’den Ukrayna’ya silah… Josep Borrell: “Bir tabuyu yıktık”

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bugün (28 Şubat) AB’nin Ukrayna krizine bakışını değerlendiren bir konuşma yaptı. Borrell, AB’nin tarihinde ilk defa bir savaşa silah göndererek müdahalede bulunduğunu söylerken “Bir tabuyu yıktık” dedi.

AB, dün Rusya’ya hava sahasını kapatma kararı almış, ayrıca tarihinde ilk kez savaştaki bir ülkeye silah yardımı yapacağını açıklamıştı.

Borrell, bugün Ukrayna’ya 500 milyon euroluk silah yardımı yapılacağını, paketin savaş uçaklarını da kapsayabileceğini söyledi.

Borrell, bunların “Avrupa barış tesisi” fonu ve hükümetlerarası fondan finanse edileceğini belirterek, bunların haricinde birçok üye ülkenin zaten önemli miktarda askeri teçhizat gönderdiğini kaydetti.

Bir soru üzerine, AB’nin yardım paketinin savaş uçaklarını da kapsayabileceğini ifade eden Borrell, AB’nin ordunun ihtiyaç duyduğu jetlerle ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştüğünü, bunları sağlayabilecek üye ülkeler olduğunu ve Ukrayna’nın batısının halen açık olduğunu söyledi.

- Advertisment -