Ana SayfaHaberlerABD’li bakanlar Kyiv’de Zelensky ile görüştü: 713 milyon dolarlık yeni yardım sözü

ABD’li bakanlar Kyiv’de Zelensky ile görüştü: 713 milyon dolarlık yeni yardım sözü

Zelensky, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin’i dün (24 Nisan) akşam saatlerinde Kyiv’de kabul etti. Güvenlik endişesi nedeniyle; basının, Blinken ile Austin’in Kyiv ziyaretini Ukrayna’dan ayrılmadan duyurmaması istendi. ABD’li bakanlar, Ukrayna’ya ve savaştan etkilenen bölgedeki ülkelere 713 milyon dolarlık yeni yardım sözü verdi. Blinken: “Rusya'nın bu savaştaki amaçları değerlendirildiğinde, Rusya bu savaşta çoktan başarısız oldu, Ukrayna da çoktan başarılı oldu”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kyiv’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü.
Bakanların ziyareti, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana ABD’den Ukrayna’ya yapılan ilk resmi ziyaret oldu.
Blinken ile Austin, Polonya’dan trenle Kyiv’e gelerek, dün akşam Ukraynalı yetkililerle biraraya geldi.

ABD-Ukrayna heyetlerinin görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmeye, Ukrayna heyetinden Zelenskiy’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Savunma Bakanı Oleksi Reznikov da katıldı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-118.png

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Üst düzey ABD’li yetkililerden oluşan bir heyetin Ukrayna devleti için bu kritik anda Kyiv’e yaptığı ziyaret çok değerli ve önemlidir. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile savunma yardımı, Rusya’ya karşı yaptırımların güçlendirilmesi, Ukrayna’ya mali destek ve güvenlik garantileri hakkında görüşüldü. Eşi görülmemiş yardımı için ABD’ye teşekkür ederiz.” 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi tarafından 25 Nisan 2022 Pazartesi günü sağlanan videodan alınan bu görüntüde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky (sağda) ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Kiev kentinde yaptıkları görüşmede el sıkışıyor.  (AP aracılığıyla Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi)

ABD-Ukrayna heyetleri Kyiv’de görüştü

Blinken, Kyiv’den Polonya’ya döndükten sonra yaptığı açıklamada, “Rusya’nın bu savaştaki amaçları değerlendirildiğinde, Rusya bu savaşta çoktan başarısız oldu, Ukrayna da çoktan başarılı oldu” dedi.

Kyiv sokaklarında insanları yürürken gördüklerini ve “bunun Kyiv savaşının kazanıldığının kanıtı olduğunu” belirten Blinken, ancak ülkenin güney ve doğusundaki durumun farklı olduğunu ve bu bölgelerde Rusya saldırılarının sürdüğünü dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Austin ise görüşmelerin “çok verimli” geçtiğini belirterek, ülkesinin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarının hızlıca ulaştırıldığını söyledi.

Görüşmede ayrıca ABD’li bakanlar, Ukrayna’ya ve savaştan etkilenen bölgedeki ülkelere 713 milyon dolarlık yeni yardım sözü verdi.

Güvenlik endişesi nedeniyle, basının Blinken ile Austin’in Kyiv ziyaretini bakanlar Polonya’ya dönmeden duyurmamaları istendi.

ABD Savunma Bakanı Austin’in bu hafta Almanya’ya giderek, 20 ülkenin savunma bakanlarıyla ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ramstein’da bulunan ABD hava üssünde biraraya gelmesi ve Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarını ele alması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 23 Nisan 2022 Cumartesi günü Maryland'deki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'nde hareket etmek üzere bir uçağa bindi.

Blinken, Cumartesi günü Maryland’deki Andrews Hava Kuvvetleri Üssü’nde son durağı Kyiv olan yolculuğuna başlarken…

- Advertisment -