Ana SayfaHaberlerABD’nin en uzun süre görev yapan kadın senatörü hayatını kaybetti

ABD’nin en uzun süre görev yapan kadın senatörü hayatını kaybetti

ABD tarihinin en uzun süre görev yapan kadın senatörü Dianne Feinstein, 90 yaşında hayatını kaybetti. San Francisco belediye başkanlığı da yapmış olan Feinstein, senatodaki görevinin otuzuncu yılındaydı.

Feinstein, Senato İstihbarat ve Yargı komitelerinin üyesi olarak 1994’te ateşli silahların yasaklanması kanunu ve 2014’te CIA’in gözaltı ve sorgulama programının kapsamlı biçimde incelendiği işkence raporu gibi önemli yasama girişimlerinde rol oynadı.

Son yıllarda Feinstein’ın sağlık sorunları ve ilerleyen yaşı nedeniyle aktif siyasette yer almasına ilişkin soru işaretleri ortaya çıktı. Feinstein, Şubat ayında hastaneye kaldırıldığı için Senato oturumlarına katılamamamış, bu durum Demokratlar’ın yargı atmalarının onaylanmasını geciktirmişti.

Göreve döndüğünde Ramsay Hunt sendromu ve ensefalit de dahil olmak üzere birçok komplikasyon yaşadı. Ağustos ayında ise yere düştüğü için yeniden hastaneye kaldırıldı.

1933’te San Francisco’da doğan Feinstein, Stanford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra San Francisco bölge amiri olarak göreve başladı. Feinstein, 1978’de şehrin Belediye Başkanı George Moscone’un öldürülmesinin ardından belediye başkanı oldu.

Senato Yargı Komitesi’nde yer alan ilk kadın üye olan Feinstein, kariyerinde Senato Kurallar ve Yönetim Komitesi’nin ve Senato İstihbarat Komitesi’nin ilk kadın başkanı olmak gibi çok sayıda ilke imza attı.

Feinstein, Kasım 2020’de Donald Trump’ın başkanlığı sırasında Amy Coney Barrett’ın Yüksek Mahkeme adaylığının Senato tarafından onaylanmasını engelleyemediğine yönelik eleştirilerin ardından Senato Yargı Komitesi’nden istifa etmişti.

Kasım 2022’de, kocasının yakın zamanda vefat etmesini gerekçe göstererek Senato’nun geçici başkanı olma teklifini reddetti.

Siyasi kutuplaşmanın arttığı bir dönemde Cumhuriyetçilerle uzlaşma ve işbirliği çabalarıyla tanınan Feinstein, 2024 seçimlerinde aday olmayacağını açıklayınca boşalacak koltuğu için birçok talip ortaya çıkmıştı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, 2025 yılının Ocak ayında yapılacak Senato seçimine kadar Feinstein’dan boşalan koltuğa geçici bir atama yapacak. Newsom, bu koltuğa siyah bir kadın atayacağını söylüyor.

- Advertisment -