Ana SayfaHaberlerDünyaABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright 84 yaşında hayatını kaybetti

ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright 84 yaşında hayatını kaybetti

Madeleine Albright’ın 84 yaşında kanserden hayatını kaybettiğini açıklayan ailesi, Albright için “yorulmak bilmeyen bir demokrasi ve insan hakları savunucusuydu” dedi. Albright, Bill Clinton’un ABD başkanlığında ikinci dönemi olan 1997-2001 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmıştı. 1937’de Prag’da doğan Albright’in dedesi ve büyükannesi Auschwitz’de hayatını kaybetmişti, Çek bir diplomat olan babası ise Nazi ve Sovyet rejimleri mağduruydu. 1999’da NATO’nun Kosova’daki katliamları sona erdirmek için Sırbistan’a müdahalesinin mimarlarından olan Albright, 2003’de Irak işgaline ise karşı çıkmıştı.

Madeleine Albright, 1993-1997 yılları arasında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atanmıştı.

Clinton’un ikinci dönemini kapsayan 1997-2001 arasında ise Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Albright, ABD tarihinin ilk kadın dışişleri bakanı olmuştu.

Albright görevde bulunduğu dönemde NATO’nun genişlemesini savunan görüşleriyle tanınıyordu. 2012 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından ülkenin en yüksek sivil nişanı olan Özgürlük Madalyası’na layık görülen isimler arasında yer almıştı. Albright, 2018’de “Faşizm: Bir Uyarı” adlı bir kitap yazmış, kitapta dünyadaki otoriter ve popülist rejimler tehlikesine dikkat çekmişti.  

1999’da NATO’nun Kosova’daki katliamları sona erdirmek için Sırbistan müdahalesinin mimarlarından olan Albright, 2003’deki Irak işgaline karşı çıkmıştı.

1997’ye kadar Katolik olduğunu düşünen Albright, 1997’de dedesi ile büyükannesinin Yahudi olduklarını ve Nazilerin Auschwitz toplama kampında hayatlarını kaybettiğini öğrenmişti.

Çek diplomatı olan babası Joseph Korbel, Nazi ve Sovyet rejimleri mağduruydu. 1977’de hayatını kaybeden Korbel, Denver Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler akademisyenliği yapmıştı.

- Advertisment -