Ana SayfaHaberlerDünyaABD'nin Ukrayna istihbaratını paylaşması üzerine İsrail Ukrayna'daki vatandaşlarına tahliye çağrısı yaptı

ABD’nin Ukrayna istihbaratını paylaşması üzerine İsrail Ukrayna’daki vatandaşlarına tahliye çağrısı yaptı

Gazeteci Barak Ravid’e konuşan bir İsrailli yetkili, İsrail’in hem Rusya hem Ukrayna ile güçlü ilişkilere sahip olduğunu ve haftalarca iki ortağını da üzebilecek adımlardan kaçındığını hatırlattı. ABD’nin yaptığı her şeyi otomatik olarak takip etmek istemediklerini belirten İsrailli yetkili, ABD’nin paylaştığı son istihbaratın denklemi değiştirdiğini söyledi.

Geçtiğimiz Cuma sabahı (11 Şubat) İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bir Rus işgali tehdidine yanıt vermek için atılacak ilk adımları tartışıyorlardı.

En çok üzerinde durulan konu Ukrayna’da yaşayan 10 bin ile 15 bin arasındaki İsrail vatandaşını Ukrayna’yı terk etmeye çağıran en yüksek aciliyet seviyesinde bir seyahat uyarısı yayımlayıp yayımlamamaktı. İsrail’in Kiev Büyükelçisi Michael Brodsky, Kudüs’teki birçok meslektaşı gibi durumun bu kadar acil bir adımı gerektirmediğini söyledi.

Öğleden sonra yayımlanan karar, Ukrayna’daki İsrailli diplomatların ailelerinin tahliye edilmesi ve İsrail vatandaşlarının ayrılmayı “düşünmesi” ile sınırlıydı.

Birkaç saat sonra ABD, İsrail’e ve başta NATO olmak üzere birkaç önemli müttefikine güncellenmiş bir istihbarat raporu gönderdi. Raporun özü, bir haftadan kısa bir süre içinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığının yüksek olduğuydu.

İsrail’in pozisyonu neredeyse anında değişti. Başbakan Naftali Bennett Cumartesi günü öğle saatlerinde durumla ilgili üst düzey bir istişare toplantısı düzenledi.

İsrail’in Kiev’deki büyükelçisi “İsraillileri buradan çıkarmalıyız” diyerek bir gün öncesine göre çok daha kararlı davrandı.

Bennett, Dışişleri Bakanlığı yetkililerine neden İsraillileri tahliye etmeye çağıran bir seyahat uyarısı yayınlamadıklarını sordu.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri; Rusya, Ukrayna ve ABD ile yakın bağları nedeniyle İsrail’in pozisyonunun özellikle hassas olduğunu ve bu nedenle dünyanın bir sonraki hamlesini izlemeye karar verdiklerini söylediler.

Bennett, bu tür diplomatik düşüncelerin, yakın bir Rusya işgalini gösteren emareler göz önünde bulundurulduğunda artık anlamsız olduğunu ve hedefin o zamana kadar mümkün olduğunca çok İsrail vatandaşını tahliye etmek olması gerektiğini belirterek İsrail’in işgalden sonra vatandaşlarını çıkarmak için ağır bir bedel ödemesi gerekebileceğini söyledi.

Aynı gün İsrail, vatandaşlarına Ukrayna’dan ayrılma çağrısı yaptı.

Üst düzey bir İsrailli kaynak, ABD’den gelen ‘işgalin büyük olasılıkla 16 Şubat’ta başlayacağı, ancak o tarihten önce de gerçekleşme ihtimali olduğu’ şeklindeki mesajın kararı hızlandırdığını söyledi.

Cumartesi akşamı seyahat uyarısının ardından İsrail, tahliye sürecine yardımcı olmak için Kiev’e birkaç diplomat gönderdi.

Pazar günü binden fazla İsrailli Ukrayna’yı terk etti. Önümüzdeki günlerde Kiev’den Tel Aviv’e yaklaşık 20 uçuşun yapılması bekleniyor.

İsrail ayrıca, diplomatlarını Kiev’den tahliye etmesi olasılığına karşı Batı Ukrayna’daki Lviv’e diplomatik misyon açmak için acil durum planı hazırlıyor. Plan, İsrail vatandaşlarının Polonya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Romanya üzerinden kara yoluyla tahliye edilmesini de içeriyor.

Dışişleri Bakanı Yair Lapid bu ülkelerle ilk görüşmelerin yapıldığını ve yardım etmeyi kabul ettiklerini söyledi.

- Advertisment -