AYM’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararına rağmen alt mahkemenin bu kararı görmezden gelmesi ve Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı iken atadığı AYM üyesi Engin Yıldırım’ın yaptığı sosyal medya paylaşımı birkaç gündür ülke gündeminin ilk sırasında yer alıyor.
Son günlerin en önemli tartışma konusu olan Anayasa Mahkemesi meselesinde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuştu.
“Eskiden yasakçı bir AYM vardı”
T24’ten Murat Sabuncu’ya açıklamalarda bulunan Gül, eskiden yasakçı bir Anayasa Mahkemesi olduğunu hatırlatarak, “AK Parti iktidardayken, çoğunluğu varken bir oyla kapatılmaktan kurtuldu. Yani Tayyip Bey, birçok önemli insan yasaklı hale gelmekten bir oyla kurtuldu. O zamanki Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın bile kıymeti bilinmedi. Bir oyla AK Parti kapatılmaktan kurtuldu, böyle bir Anayasa Mahkemesi vardı” dedi.
“Özgürlükçü yaklaşımı yüzünden AYM’nin yerden yere vurulmasını hayretle karşılıyorum”
Anayasa Mahkemesi’ne yönelik saldırıları hayretle karşıladığını ifade eden Abdullah Gül, “O zamanki Anayasa Mahkemesi’yle bugünkü Anayasa Mahkemesi’ni karşılaştırdığımızda, bugünkü özgürlükçü davranıyor diye hücum ediliyor. Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatlarıyla karar veriyor diye üstüne gidiliyor ve Anayasa Mahkemesi’ne hücum ediliyor. AYM’nin bütün özgürlükçü kararlarına ‘evet’ diyen üyeleri saldırı altında. Anayasa Mahkemesi Başkanı bütün kararlarda gayet istikrarlı bir şekilde özgürlükçü durmuş. Mahkeme üyesi hakim; gözü kapalı hareket eder, o kim bu kim diye değil, olaya bakar. Olayları özgürlükçü değerlendiriyorlar diye AYM’yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum açıkçası” ifadelerini kullandı.
“AYM, Türkiye’nin en az itibar kaybeden kurumu”
AYM’nin Türkiye’de en az itibar kaybeden kurum olduğunu söyleyen Gül, “Bunun kıymetini hükümetin bilmesi lazım. Hükümet bazen öfke ile hareket edebilir, bazen şartlar öyle gerektirir, bazı yanlışları yapabilir siyasetin doğasında olan bir şeyler ama olaylar soğuduğunda bütün bunları düzeltecek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre düzeltecek bir mahkemenin olması hükümetin de çıkarınadır. Anayasa Mahkemesi’nin itibarı hükümetin de Türkiye’nin de itibarıdır” şeklinde konuştu.
“Yüksek yargı üyelerinin görüşlerini sosyal medyada paylaşmalarını doğru bulmuyorum”
Yüksek yargı üyelerinin görüşlerini sosyal medyadan paylaşmalarını doğru bulmadığını söyleyen Gül, “Bu bağlamda şunu da söylemek isterim. Yüksek yargı mensuplarının veya herhangi bir hâkimin siyasi görüşlerini, polemikli görüşlerini sosyal medya vasıtasıyla paylaşmasını çok yanlış bulurum. Buna çok yüksek seviyedeki devlet görevlilerini de eklerim. Devletin yüksek kademelerinde görevli memurların, hakimlerin, savcıların, bunları asla yapmaması lazım. Ama burada gördüğüm kadarıyla özgürlükçü zihniyete saldırılıyor. Bunu çok yanlış buluyorum. Anayasa’nın 153. Maddesi çok açık. Anayasa Mahkemesi’nin kararları Resmi Gazete yayımlanınca, Yasama yani Meclis’i yani yürütmeyi Hükümeti, yargı organlarını idari makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar diyor” dedi.