Ana SayfaHaberlerDemirtaş’tan Erdoğan’a Van çağrısı: “Bunu halk da Hak da kabul etmez”

Demirtaş’tan Erdoğan’a Van çağrısı: “Bunu halk da Hak da kabul etmez”

Van’da YSK, mazbatayı seçimi kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan yerine ikinci olan AK Parti adayına verdi. Şehirde gün boyu gösterilerle karar protesto edildi. Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde uzun yıllar aynı koğuşu paylaştığı Zeydan için Erdoğan’a çağrı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajınızla uyumlu değil maalesef. Bunu halk da Hak da kabul etmez.” DEM Parti Eş Genel Başkanları Van'da olağanüstü toplanma kararı aldı. Leyla Zana da, Abdullah Zeydan'a destek olmak üzere bugün Van'a gidecek.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerine dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, partinin Van’da “tarihte eşine az rastlanır bir zafer” kazandığı vurgulanarak, “Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır” denildi. 

Açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı.

Açıklamada, konuya dair şu bilgiler paylaşıldı: “Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

“Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ye bildirimde bulunmuştur.

“Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

“Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz.”

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan: “Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir”

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

Bakırhan şunları söyledi:

“YSK’nin ve yasaların tüm denetimlerinden geçerek adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor.

“Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir.

“Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır.”

DEM Parti yöneticileri Van’a gidiyor

Van BB Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınma kararı sonrası DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan, Tülay Hatimoğulları ile tüm MYK ve bölge milletvekilleri Van’a doğru yola çıktılar.

DEM Parti Van İl Örgütü ise saat 14:00’da parti binasında bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

AK Parti’den il seçim kuruluna mazbata başvurusu

AK Parti, DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasının ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının kendi adayına verilmesi için İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

DEM Parti Sözcüsü: “Halkın iradesine saygı duymak zorundasınız”

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Buradan iktidara bir kez daha sesleniyoruz: Halkın ortaya koyduğu iradeye saygı duymak zorundasınız. Bu bir lütuf değil.”

“Biliyoruz ki bugün DEM Parti’ye yapılan sadece DEM Parti ile sınırlı kalmayacak.”

“Bu irade karşısında ortaklaşmaz, dayanışmazsak demokratik değerlerden, hukuktan bahseden kimsenin inandırıcılığı kalmaz.”

Van İl Seçim Kurulu mazbatayı AK Parti’nin adayına verdi

Van İl Seçim Kurulu, seçilme hakkı geri alınan Abdullah Zeydan’ın yerine AK parti adayı Abdulahat Arvas’ı belediye başkanı olarak belirledi.

Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.

Zeydan’ın avukatı: “Karar yok hükmünde”

Zeydan’ın avukatı Mahsuni Karaman ise, böylesi bir durumun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “Son verilen karar yok hükmündedir. Zeydan’ın bugün mazbatasını alması gerekiyor, vermemeleri halinde gerekli hukuki süreci başlatacağız. Şimdiden hazırlıklarımızı yaptık. Fakat bütün bunlar önceden kurguladığını gösteriyor. Diğer tüm DEM Belediye eş başkan ve meclis üyeleri içinde önümüzdeki süreçte kurgulanmış bulanların devreye girmesi ihtimali var” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları kararı protesto etmek için YSK önüne geldi.

Bakırhan:

“Cumhurbaşkanı seçimden sonra ‘Halkın iradesine saygı göstereceğiz’ demişti. Kürt illeri hariç mi demek istedi?”

“Bu siyasi bir darbedir. Buna tüm Türkiye halkları birlikte karşı durmalıdır”

Hatimoğulları:

“Sözünüzün arkasında durun ey Erdoğan. Halkın iradesine saygı gösterin.”

“Konya seçmeni ile Van seçmeni arasında nasıl bir fark var?”

“Bu siyasi bir darbedir. Buna geçit vermeyeceğiz”

HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı: “Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur.”

Ramanlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Van Büyükşehir Belediyesi seçimi yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir. Aday olma niteliği yok idiyse YSK neden adaylığını kesinleştirdi? Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bu karar kabul edilemez”

İmamoğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız.

Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum.”

“Bunu halk da Hak da kabul etmez.”

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkan’ı Erdoğan’a seslendiğini söyleyerek “Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bunu halk da Hak da kabul etmez” dedi.

Demirtaş’ın açıklaması şöyle:

“Saygıdeğer halkımız, değerli kardeşlerim, Hepinizi hasretle kucaklıyor, yürek dolusu selam, sevgilerimi gönderiyorum. Van başta olmak üzere, irademize en güçlü şekilde sahip çıkarak seçimlerde gösterdiğiniz başarı nedeniyle sizleri canı gönülden kutluyorum. Bizleri onurlandırdığınız, gururlandırdığınız için binlerce kez teşekkür ediyorum. Bu başarıda emeği olan tüm halkımıza, parti emekçilerimize ve Eş Başkanlarımız Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’a şükranlarımı sunuyor, başarılar diliyorum. Halkımız bu tutumuyla hücrelerimizi aydınlatmış, özgürlükteki ısrarıyla yakın geleceğin siyasi yol haritasını da çizmiştir. Ancak belli ki halkın kararlı iradesine halen saygı duymayanlar, geçen on yıldan ders almayanlar da var. Biz tüm hukuksuzluklara rağmen diyaloğun, barışın önünü açmaya çalışırken birileri ısrarla provokasyon peşinde koşmaktadır. Buradan sizler aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bunu halk da Hak da kabul etmez. Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz. Tüm sorunların diyalog ve karşılıklı güven çerçevesinde çözümüne dönük iradeyi boşa çıkaran bu hukuksuz girişime, ülkenin Cumhurbaşkanı olarak dur demenizi bekliyoruz.

Van halkı başta olmak üzere tüm halkımızı, demokrasi yanlısı tüm güçleri, siyasi partileri bu hukuksuzluğa karşı durmaya çağırıyoruz. Zaman gerilim, çatışma zamanı değil, barışı inşa etme zamanıdır. Tüm siyasetçiler ve ülkeyi yönetenler Kürt halkının bu sesini duymalıdır. Halkımız, baskılara karşı sonuna kadar iradesine sahip çıkacaktır.

Van halkımız başta olmak üzere tüm halkımıza dayanışma dileklerimizi, sıcak selam, sevgilerimizi gönderiyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi diliyoruz

Leyla Zana da Van’a gidiyor

Yıllar sonra seçim sürecinde meydana inen Kürt siyasetçi Leyla Zana, Abdullah Zeydan’a destek olmak üzere yarın Van’a gidecek. Zana, bugün sosyal medya hesabından paylaştığı videoda sandıklara giderek oy kullanan Kürt halkına teşekkür etmişti.

Memnu hakkı nedir?

Memnu haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

Abdullah Zeydan kimdir?

Abdullah Zeydan, 13 Mart 1972’de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini ilçede tamamlayan Zeydan, Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Farklı şirketlerde mimarlık yapan Zeydan, HDP’den Hakkari milletvekilliği yaptı.

TBMM’de anayasa eklenen bir madde sonucu geriye dönük dosyalarla ilgili olarak dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekilleri ile beraber 4 Kasım 2016 da göz altına alınıp aynı gün tutuklanarak Edirne F tipi kapalı cezaevine gönderildi.

2016’da tutuklanan ve Selahattin Demirtaş’ ile birlikte Edirne Cezaevi’nde aynı koğuşta tutulan Zeydan hakkında 6 Ocak 2023’te tahliye kararı verildi.

Hakkâri eski milletvekili Mustafa Zeydan’ın oğludur. Ak Parti eski Hakkari milletvekili Rüstem Zeydan’ın da kardeşidir.

Abdullah Zeydan, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Kaynak: Gazete Duvar

- Advertisment -