Ana SayfaHaberlerDünya“Açık toplumun en büyük düşmanı Çin”

“Açık toplumun en büyük düşmanı Çin”

George Soros: “Şi Cinping, liberal demokrasiden üstün olan bir yönetim sistemi getirdiğine inanıyor. Ama gözünü korkutarak yönetiyor ve kimse ona duymak istemediği şeyleri söylemeye cesaret edemiyor. Sonuç olarak, inançları ile gerçeklik arasındaki uçurum daha da genişlemiş olsa bile, inançlarını sarsmak zor.”

George Soros, Hoover Üniversitesi’nde bir panelde yaptığı konuşmada Çin’i dünyanın en güçlü otoriter devleti ve açık toplumun en büyük düşmanı olarak tanımladı. Soros, Pekin’de düzenlenen kış olimpiyatlarını 1936 Berlin Olimpiyatları ile kıyaslayarak, Çin rejiminin de Nazi Almanyası gibi olimpiyat oyunlarını “propaganda için” kullanacağını söyledi.

Soros, “Açık bir toplumda devletin rolü bireyin özgürlüğünü korumaktır. Tersi durumda bireyin rolü devletin yöneticilerine hizmet etmektir” tanımını hatırlatarak, dünyanın açık toplum hedefi ile otoriter rejimler arasında bir çatışmaya tanık olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden’ı genel olarak olumlu bulduğunu söyleyen Soros, Putin’in Ukrayna’ya saldırması durumunda NATO’nun genişleyeceğini tahmin ettiğini belirtti.

Açık Toplum Vakfı’nın kurucusu, Biden’ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e Tayvan’a müdahale etmesi durumunda karşısında sadece ABD’yi değil ABD’nin Asya’daki müttefiklerini de bulacağını ilettiğini hatırlattı.

Soros, Çin devlet yapısı içinde güç mücadeleleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şi Cinping’in birçok düşmanı var. Gücün tüm kollarını kontrol ettiği için hiç kimse ona alenen karşı çıkamasa da çeşitli parti yayınlarından gördüğümüz gibi ÇKP içinde çok keskin bir kavga var. Şi, Deng Xiaoping’in fikirlerinden ilham alan ve özel teşebbüse daha büyük bir rol verilmesini isteyenlerin saldırısı altında.

“Şi Cinping, liberal demokrasiden üstün olan bir yönetim sistemi getirdiğine inanıyor. Ama gözünü korkutarak yönetiyor ve kimse ona duymak istemediği şeyleri söylemeye cesaret edemiyor. Sonuç olarak, inançları ile gerçeklik arasındaki uçurum daha da genişlemiş olsa bile, inançlarını sarsmak zor.”

- Advertisment -