Ana SayfaHaberlerAdalet Bakanı Gül’den ‘İstanbul Sözleşmesi’ ve ‘Levent Gültekin’ sorularına öznesiz cevaplar

Adalet Bakanı Gül’den ‘İstanbul Sözleşmesi’ ve ‘Levent Gültekin’ sorularına öznesiz cevaplar

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün dün gece (8 Mart) katıldığı canlı yayında, İstanbul Sözleşmesi’nin akıbeti ile gazeteci Levent Gültekin’e saldırı hakkındaki soruları, sorulardaki özneleri bir kez bile telaffuz etmeden cevaplaması dikkat çekti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün gece (8 Mart) katıldığı Habertürk canlı yayınında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gül’ün programda kendisine yöneltilen sorulardan özellikle ikisine verdiği cevaplar dikkat çekti.

Bunlardan ilki, Nagehan Alçı tarafından sorulan “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması hâlâ gündemde mi” sorusu oldu.

Bakan Gül, sadece İstanbul Sözleşmesi’nin akıbeti hakkındaki bu soruya uzun bir cevap verdi ama cevabında İstanbul Sözleşmesi’ni bir kez bile telaffuz etmedi. Gül’ün cevabının tamamı şöyleydi:

“AK Parti ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle kadınların korunması, ailenin korunması, şiddete maruz kalmaması yönünde çok önemli adımları oldu. Ve bu konuda da çok büyük bir hassasiyeti var. 6284 numaralı kanun, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler, tüm bunların temelinde bir kadın daha şiddete maruz kalmasın, bir kadın daha bu anlamda haksızlığa uğramasın düşüncesi vardı. Bu konuda hep mücadele edildi, hukuki olarak adımlar atıldı. Aile Bakanlığı koordinatörlüğünde tüm kurumlar etkin bir şekilde çalıştı. Çalışıyor. İçişleri Bakanlığı olarak, Adalet Bakanlığı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok önemli adımlar atıldı. Tüm bunların yaklaşımında biz tüm uluslararası sözleşmeleri ve kanunları bu anlamda ailenin korunmasına, kadının şiddetten korunmasına yönelik bir enstrüman, bir imkân olarak görüyoruz. Dolayısıyla, bundan sonra atılacak tüm adımlarımız kadının bu anlamda almış olduğu hakları daha ileri götürecek, şiddete uğramasını engelleyecek adımlar olacak. Dolayısıyla bizim bu konudaki tutumumuz nettir.”

Abdulhamit Gül’ün bu cevabının ardından Nagehan Alçı, sorusunu “Yani İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması söz konusu değil mi?” diyerek tekrarlayınca Bakan Gül şöyle dedi:

“Biz bu konuda, kadına ve ailenin korunmasına verilmiş haklarla ilgili geri adım asla atmayız, varsa eksiklikler daha ileri adımlar atmaya çalışırız.”

Programda Bakan Gül’ün açıklamalarında dikkat çeken bir başka nokta ise, gazeteci Levent Gültekin’in dün akşam sokakta uğradığı saldırıya dair soruya Gül’ün verdiği cevaptı.

Gül, yine Nagehan Alçı’nın sorusuna, soru sanki genel olarak şiddete ya da kadına dairmiş gibi bir cevap verdi:

“Geçmiş olsun. Şiddet asla tasvir edilemez, kime karşı olursa olsun. Özellikle kadına yönelik şiddette boşanmış olsa bile ağırlaştırılmış sebep olsun diye eylem planımızda var, bu konuyu (‘kadına şiddet’ konusunu kast ederek -Serbestiyet) kapatacaksak eğer…”

- Advertisment -