Ana SayfaHaberlerAdliye’den HSK’ya dilekçeler mücadelesinin kronolojisi

Adliye’den HSK’ya dilekçeler mücadelesinin kronolojisi

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya gönderdiği ve kendi adliyesindeki usulsüzlükleri örnek olaylarla anlattığı şikayet dilekçesiyle başlayan yargı krizi tartışmaları, krizdeki gelişmeleri haberleştiren gazetecilerin gözaltına alınmaya başlamasıyla kapandı gibi görünüyor. HSK’nın açtığı soruşturma ve savcıların başlattığı iddia edilen soruşturmaların akıbeti meçhul. Geçen hafta “dezenformasyon yasası” ile tutuklanan tecrübeli adliye muhabiri Tolga Şardan da serbest bırakıldı. Peki, yargıyı karıştıran dilekçenin ardından neler yaşanmıştı?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın kendi görev yaptığı İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığında erişim engellemesi ve tahliye kararları verildiği iddialarından bahsederek HSK’ya yazdığı mektup, yargı mensuplarının başka yargı mensupları hakkında HSK’ya yeni dilekçeler sürdüğü ilginç bir süreci başlattı.

Uçar, HSK’ya yazdığı mektupta, kendi görev yaptığı İstanbul Anadolu Adliyesi’nde şüpheli bulduğu bazı adli işlemlerle ilgili detaylı bilgiler vermişti.

Adalet Bakanı: “İhbar dilekçesinde bahsedilen iddialarla ilgili soruşturma başlatıldı”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Uçar’ın dilekçesinin kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından “İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilen ihbar dilekçesinde bahsedilen iddialarla ilgili olarak HSK ilgili dairesince gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmış olup, verilen inceleme ve soruşturma izni üzerine HSK Teftiş Kurulunca müfettiş görevlendirilmiştir” açıklaması yaptı.

HSK’nın ihbar dilekçesindeki iddialarla ilgili soruşturma başlattığını duyuran Tunç açıklamada “Somut delillerle ortaya konulan ve suç teşkil eden hiçbir iş ve eylem karşılıksız kalmayacaktır” ifadesine yer verdi.

Hakimden HSK’ya karşı dilekçe

Uçar’ın dilekçesinde şüpheli bulduğunu belirttiği tahliye kararlarından bazılarının altında imzası olan Hakim Sidar Demiroğlu da HSK’ya kendisini ve verdiği kararları savunan bir dilekçe sundu.

Demiroğlu, tartışılan bazı kararlarla ilgili detaylar verdiği dilekçesinin son bölümünde şöyle yazdı:

“Şahsıma yönelik iftira, hakaret, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötü kullanma suçlarını işleyen tüm ilgililer hakkında da gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını saygılarımla arz ve talep etmekteyim.”

Adli soruşturma da başlamıştı

İddialarda adı geçen yargı mensuplarıyla ilgili HSK tarafından başlatılan müfettiş soruşturmasının yanı sıra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları tarafından da iddialarda adı geçen yargı mensubu olmayan kişilerle ilgili adli soruşturma başlatıldı. Açılan adli soruşturmanın kapsamında bürokrat, iş insanı ve avukatların da olduğu iddia edildi.

HSK’nın açtığı müfettiş soruşturmasının ise Uçar’ın dilekçesinde adı geçen yargı mensuplarından yalnızca bir kişiyle, Hakim Sidar Demiroğlu’yla sınırlı ilerlediği kamuoyu gündemine geldi.

“Devleti yönetenlere karşı hunhar bir operasyon”

İddialarda adı geçen İstanbul (Çağlayan) Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun da HSK’ya dilekçe sundu.

Altun, dilekçesinde Uçar’ın iddialarıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Dilekçe okunduğunda amacın daha derin bir organizasyon içerisinde öncelikle yargı camiasını ve yargı camiası nezdinde devleti yönetenlere karşı kasıtlı, planlı ve hunhar bir operasyon olduğu hususunu takdirlerinize arz ederim.

“Devleti idare eden kadroları zımnen suçlamıştır”

İddialarda adı geçen Hakim Sidar Demiroğlu da HSK’ya konuyla ilgili ikinci bir dilekçe sundu. Demiroğlu, Uçar hakkında soruşturma başlatılmasını ve “görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, nitelikli iftira, kamu görevlisine karşı görevinden ötürü hakaret, soruşturmanın gizliliğini ihlal, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından kamu davası açılmasını talep etti.

Demiroğlu, dilekçesinde “İsmail UÇAR bu sözleriyle her şeyden evvel devletin yargı organlarını alenen aşağılamış ve devleti idare eden kadroları zımnen suçlamıştır” ifadelerine yer verdi.

“Hakimi mi soruşturuyorsunuz beni mi”

Gazeteci İsmail Saymaz, HSK’nın başlattığı soruşturmada müfettişlerin Başsavcı Uçar ve Uçar’ın dilekçesindeki iddialarda adı geçen Hakim Demiroğlu’nun ifadesini aldıklarını yazdı. Uçar’ın müfettişlere “Hakimi mi soruşturuyorsunuz beni mi” diye tepki gösterdiği iddiasını aktardı.

Adli soruşturma durduruldu

HSK’nın, kendi yürüttüğü müfettiş soruşturmasının devam ettiği gerekçesiyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı savcılar tarafından iddialarda adı geçen yargı mensubu olmayan kişilerle ilgili başlatılan adli soruşturmayı durdurduğu kamuoyu gündemine geldi.

- Advertisment -