Ana SayfaHaberlerAfgan mülteciler 2020 yılında en çok hangi ülkelere sığındı?

Afgan mülteciler 2020 yılında en çok hangi ülkelere sığındı?

2020 yılında kayda geçen göç hareketlerine göre ülkesine en çok Afgan mülteci kabul eden ülkeler Pakistan, İran ve Almanya. Türkiye 17. sırada. İlk 10’daki üç ülke dışındakiler ise Avrupa Birliği üyesi ülkeler.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile birlikte binlerce Afgan ülkeden kaçmaya ve başka ülkelere sığınmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler’in “Ülkeden açık bir çıkış yolu bulunmadığı” yönündeki uyarılara rağmen, sadece Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği 15 Ağustos’tan bu yana 18 bini aşkın Afganın ülkeyi terk ettiği biliniyor.

Bu yıl başından beri 550 bin Afgan yer değiştirmek zorunda kaldı

The Independent’ta yer alan bir habere göre, bu yılın Ocak ayından bu yana 550 binden fazla Afgan, Taliban’ın ilerleyişi sebebiyle ülke içerisinde yerinden edindi. Bu sayı, önceki iki seneyle birlikte ele alındığında üç milyonun üzerine çıkmış durumda.

Afgan mültecilere en çok hangi ülkeler ev sahipliği yapıyor?

Hazırlanan bir çalışma, 2020 yılında hangi ülkenin kaç Afgan sığınmacıya ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

Bu grafiğe göre, 2020 yılında en çok Afgan sığınmacı barındıran ülke 1 milyon 438 bin 432 kişi ile Afganistan’ın komşusu Pakistan.

Pakistan’ı 780 bin sığınmacıya ev sahipliği yapan İran takip ediyor. Ülkeden kaçmanın tek yolu yürüyerek sınırları geçmek olduğu için, sığınmacıların birçoğu bu iki ülkeye kaçıyor.

İlk 10 ülkeden 7’si AB üyesi

Almanya ise bu listede 147 bin 994 kişi ile üçüncü sırada yer alıyor.

Listenin ilk 10 sırası; Pakistan, İran ve Avustralya dışında Avrupa Birliği üyesi ülkelerden oluşuyor.

Türkiye 17. sırada

2020 yılında kayıtlı 4 bin 219 yeni Afgan sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye 17. sırada bulunuyor. Türkiye’de düzensiz göçün yaygın olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının daha fazla olduğu fakat resmi istatistiklere yansımadığı tahmin ediliyor.

- Advertisment -