Ana SayfaHaberler"Afganların kendi ülkeleri için savaşmadığı bir ortamda ABD askerleri ölmemeli"

“Afganların kendi ülkeleri için savaşmadığı bir ortamda ABD askerleri ölmemeli”

Bir ay önce Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirip, Afgan hükümetini düşüremeyeceğini söyleyen Biden, Kabil'in düşmesinden sonra Camp David'deki tatilini bozup, Beyaz Saray'da basının karşısına çıktı. Biden çekilme kararını savundu: “Afgan ordusunun kendisi için savaşmaya istekli olmadığı bir savaşta Amerikalılardan savaşmalarını ve ölmelerini isteyemezdim.“

Beyaz Saray’da basının karşısına geçen ABD Başkanı’nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

 “Afganistan’daki siyasiler pes etti ve ülkeden kaçtılar. Afgan ordusu çöktü ve savaşmayı dahi denemediler. Bu noktada ABD askerleri hiçbir şekilde böylesi bir savaşa dahil olmamalılar. Afgan ordusunun kendisi için çatışmak istemediği bir savaşta ABD askerleri savaşmamalı ve ölmemeli.”

“Tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldırması durumunda sert ve hızlı karşılık vereceğimizi Taliban’a ilettik.”

“İnsan hakları, dış politikamızın merkezinde durmaya devam edecek. Ama bunu sonu gelmeyen askeri operasyonlarla yapmayacağız.”

Kararımın arkasındayım”
Göreve geldiğinde eski Başkan Başkan Donald Trump döneminde Taliban’la yapılmış bir anlaşma devraldığını hatırlatan Biden “Bu tarih neredeyse ben başkan olduktan 3 ay sonrasına denk geliyor ki ben görevi devraldığımda Afganistan’daki ABD askeri sayısı zaten azalmıştı. 15 bin 500 askerden 2 bin 500’e düşmüştü. Taliban, 2001’den bu yana en güçlü konumundaydı. Benim elimde iki seçenek vardı; ya bu anlaşmaya sadık kalacak ya da Taliban’la yeniden savaş riskini göze alacaktım. 1 Mayıs’tan itibaren askerlerimizi orada koruyacak hiçbir anlaşma ya da statüko da var olmayacaktı. Ya anlaşmaya uyacak ya da yine binlerce ABD’li yeniden bir savaşa sokacak ve Afganistan’daki savaş 30. yılına başlamış olacaktı. Ben net olarak kararımın arkasındayım” dedi.

Afganistan’daki görevimiz El Kaide’ye zarar vermekti, orada demokratik düzen kurmak değil’
“Afganistan’a neredeyse 20 yıl önce gittik. Burada bir biçimde bize saldıranları yakalamak gibi net bir hedefimiz vardı. El Kaide’nin Afganistan’ı bir üs olarak kullanmasını engelleme amacımız vardı bunu başardık. El Kaide’nin kapasitesine ciddi zarar verdik ve asla (El Kaide lideri Usame) bin Ladin’in peşini bırakmadık ve yakaladık. Bu da 10 yıl önceydi. Bizim Afganistan’da görevimiz buydu. Hiçbir zaman Afganistan’da bir ulus inşa etmek gibi bir görevimiz olmadı. Hiçbir zaman Afganistan’a bir demokratik düzen kurmak amacıyla gitmedik. Oradaki tek çıkarımız ABD’ye yönelik bir terör saldırısının önüne geçmekti ve bugün de aynı. Bu yüzden de asker sayısının arttırılmasına Başkan Yardımcısı’yken de itiraz ettim. Bugün de ediyorum”

Washington’ın Afganistan’da diplomasiye alan açmaya çalışacağını ifade eden Biden, “Artık mümkün olan şeylere odaklanmış durumdayız” dedi.

- Advertisment -