Ana SayfaÖZEL HABERAhmet Şah Mesud’un oğlu Kuzey’den Taliban’a bayrak açtı

Ahmet Şah Mesud’un oğlu Kuzey’den Taliban’a bayrak açtı

Önce Sovyet işgaline direnen, ardından Kuzey İttifakı’nı kurarak Taliban’a karşı savaşan ve 11 Eylül 2001 saldırılarından iki gün önce bir suikast sonucu öldürülen Tacik asıllı Afgan komutan Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud, ülkenin kuzeyinde Taliban’ın ele geçiremediği son yer olan babasının kalesi Penşir’den direniş çağrısı yaptı: “Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir'de herkesi bize katılmaya çağırıyorum.” Mesud’u, Penşir’de aralarında Afganistan devlet başkan yardımcısının da olduğu mücahit komutanlarıyla birlikte toplantı halinde gösteren bir de fotoğraf yayımlandı.

32 yaşındaki Ahmed Mesud, çağrıyı babasının yakın arkadaşı olan Fransız filozof Bernard Henry Levy üzerinden dünya medyasıyla paylaştı.

Mesud çağrısında şöyle diyor:

“Ulusal kahraman ve Komutan Mesud’dan Afganların özgürlüğü için verdiği mücadeleyi miras aldım. Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz.

“Sizinle konuşuyorum, tüm bölgelerden ve tüm kabilelerden Afganlar ve sizi bize katılmaya davet ediyorum. Size sesleniyorum, sınırlarımızın ötesinde, kalbinde Afganistan olan Afganlar ve burada, yine bulunduğum Penşir’de umudunu kaybetmemiş yurttaşlarım olduğunu söylemek istiyorum.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E85pzCYX0AE1FU0.jpg

“Fransa’da, Avrupa’da, Amerika’da, Arap dünyasında, başka yerlerde, geçmişte Sovyetlere karşı, yirmi yıl önce Taliban’a karşı özgürlük mücadelemizde bize çok yardımcı olmuş olan hepinize sesleniyorum: Siz sevgili özgürlük dostları, geçmişte olduğu gibi yine bize yardım eder misiniz? Bazılarının ihanetine rağmen size olan güvenimiz büyük. Biz Afganlar 1940 yılındaki Avrupa’nın durumundayız.

“Penşir dışında yaşanan büyük bir fiyaskodur. Tek başımıza kalakaldık. Ama asla boyun eğmeyeceğiz.

“Kabil savaşmadığı için biz Afganlar yenilmiş sayılmayız. Savaşçılarımız, yaşlı ve genç Mücahitlerimiz burada, Penşir’de yeniden silahlandılar. İster ruhen, ister doğrudan destek yoluyla bize katılın. Yanımızda olabildiğince çok özgürlüğün dostları olun. Afganistan tarihinde birlikte yeni bir sayfa yazacağız. Bu, ezilenlerin tiranlığa karşı ebedi direnişinde yeni bir sayfa olacak. Allah’ın izniyle üstesinden geleceğiz.”

Bu arada sosyal medyada Ahmed Mesud’un helikopterle Penşir’e gidiş görüntüleri yayımlandı.

Sosyal medyada dolaşan başka bir fotoğrafta Mesud, Penşir’de aralarında Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Emrullah Saleh’in de olduğu Taliban karşıtı mücahit güçlerinin komutanlarıyla görülüyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E86L5W7XsAQlUON.jpg

Mesud, Penşir’de aralarında Afganistan devlet başkan yardımcısının da olduğu mücahit komutanlarıyla birlikte toplantı halinde.

“Penşir Aslanı”, “Hindikuş’un Napolyonu” lakaplı Ahmed Şah Mesud, Sovyet işgali döneminde Kuzey’deki mücahit güçlerinin komutanı olarak ünlenmişti. 1989’da Sovyetlerin yenilip çekilmesinden sonra bu kez Kabil’deki Sovyet yanlısı Necibullah yönetimiyle savaşan Mesud, 1992’de Raşid Dostum ile birlikte Kabil’i ele geçirmişti. Uzun süre ülkenin Savunma Bakanlığını yapan Mesud, 1994’te ortaya çıkan Taliban güçlerine karşı verdiği mücadeleyle de biliniyor. Uzun yıllar boyunca Taliban’ın Kabil’e girmesini durduran Mesud, 1998’de Penşir’e çekilerek Taliban’a karşı Kuzey İttifakı’nı kurmuştu.

Ahmed Şah Mesud, henüz 49 yaşındayken, kendisiyle röportaja gelen Belçika pasaportlu Fas asıllı iki kişinin intihar saldırısı sonucu öldüğünde takvimler 9 Eylül 2001’i gösteriyordu.

Mesud’un ölümünden 2 gün sonra El Kaide 11 Eylül saldırılarını düzenledi.

Ilımlı İslami ve siyasi görüşleri ve Batı ile olan iyi ilişkileriyle tanınan Tacik asıllı Afgan komutanın ölümünün ardından yerine önce kardeşi daha sonra oğlu geçmişti. Ahmet Şah Mesud’un kalesi olarak bilinen ülkenin kuzeyindeki Penşir Taliban kontrolüne girmemiş ülkedeki tek merkez konumunda.

- Advertisment -