Ana SayfaHaberlerAİHM’den Türkiye kararı: “Levent Korkut ve Af Örgütü’nün dernek kurma ve adil...

AİHM’den Türkiye kararı: “Levent Korkut ve Af Örgütü’nün dernek kurma ve adil yargılanma hakkı ihlal edildi”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün (9 Mayıs) açıkladığı kararıyla Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye şubesinin ve eski yöneticisi Levent Korkut’un dernek kurma, toplanma ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmetti. 2008 yılında yurt dışından kendilerine gelen maddi yardımlarla ilgili harcamaları yetkililere “geç bildirdikleri” gerekçesiyle Korkut ve Af Örgütü’ne yaklaşık 5 bin Euro idari para cezası verilmişti.

Uluslararası Af Örgütü ile 2006-2007 yıllarında kurumun Türkiye şubesinin yönetim kurulu başkanı olan Prof. Dr. Levent Korkut’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru bugün (9 Mayıs) sonuçlandı.

Af Örgütü ve Korkut, başka ülkelerden gelen fonları kullanmadan önce idareyi bilgilendirmedikleri iddiasıyla kesilen idari para cezası nedeniyle AİHM’e başvurmuştu.

Kuruma 2006 ve 2007’de finansal aktivitelerini raporlamadığı gerekçesiyle 2008 yılında 5283 euro para cezası kesilmişti.

Korkut, söz konusu fonların Af Örgütü’nün genel merkezinden Türkiye şubesine gönderildiğini belirterek bu karara itiraz etmiş, ancak itirazı reddedilmişti.

AİHM, başvuruyu yapanların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki “adil ve gerekçeye dayalı yargılanma hakkı” ile 11. maddesindeki “örgütlenme özgürlüğünün” ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM bugünkü kararında, iç hukuktaki işlemlerin ve mahkeme kararlarının, detaylı açıklamadan ve gerekçeden yoksun olduğunu ifade etti.

AİHM, başvuruyu yapanlara toplam 5283 euro tazminat, 2 bin euro manevi tazminat ve 5 bin euro masraflar için para ödenmesine hükmetti.

- Advertisment -