Ana SayfaHaberlerAK Parti ile CHP arasındaki oy oranı farkı en düşük seviyede

AK Parti ile CHP arasındaki oy oranı farkı en düşük seviyede

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan serbest gazeteci Michael Sercan Daventry’nin yönettiği jamesinturkey.com sitesi, son beş seçim anketinden yola çıkarak Türkiye seçim anketlerinin ortalama sonuçlarını aylık olarak yayımlıyor. Sitenin son olarak yayımladığı Temmuz raporunda AK Parti ile CHP arasındaki oy farkı %8,2’ye kadar düşmüş durumda.

Jamesinturkey.com’un Temmuz 2021 için yayımladığı grafikte AK Parti’nin oyunun %33,6’ya kadar gerilediği görülüyor. Bu, 2018’deki genel seçimlerde AK Parti’nin aldığı oyun (%42,6) yaklaşık olarak 9 puan eksiğine tekabül ediyor.

Araştırma sonucuna göre CHP’nin oy oranında az da olsa bir artış var (0,3 puan). Araştırmanın en kritik bulgusu ise, ilk kez CHP ile AKP arasındaki oy oranı farkının 8,2 puana düşmüş olması. Bu, şimdiye kadar kaydedilmiş en düşük oran.

2018 seçimlerinde %11,7 oy alan HDP’nin oyu, yapılan çalışmaya göre %10,7 oranında. MHP de 2018’deki %11,1’lik oyundan %8,2’ye gerilemiş durumda.

Çalışmada oyunu en ciddi şekilde artıran parti ise İYİ Parti olarak görülüyor. 2018’de %9,9 oy oranını yakalayan İYİ Parti’nin son 5 anket ortalaması %14,3.

AK Parti’den ayrılan eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’nin anketlerdeki oy ortalaması %1,5, eski ekonomi bakanı Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin oy ortalaması ise %2,8.

- Advertisment -