Ana SayfaHaberlerAK Parti “sokak köpekleri” teklifini Meclis’e getirdi: “Saldırgan, anatomik yapısı bozulmuş köpeklere...

AK Parti “sokak köpekleri” teklifini Meclis’e getirdi: “Saldırgan, anatomik yapısı bozulmuş köpeklere ötanazi”

AK Parti, sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili teklifi Meclis’e getirdi. Teklifi AK Parti Grup Başkanı ve başkanvekilleri basın toplantısında anlattı. Teklifte ötanazi de var: "Bakım evine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır."

AK Parti, sokak köpeklerininuyutulmasıyla ilgili tartışmalarla gündem olan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sundu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in teklifle ilgili yaptığı basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Kamu düzeni, insan sağlığının korunması acii ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Uzun süre araştırdık. Toplumun her kesimini dinledik: sanatçılar, mağdur aileler, STK’lar, veterinerler. Yasa teklifimiz olgunlaştı. Önce tarım komisyonunda sonra genel kurulda görüşülecek. 5189 sayılı mevcut kanunumuz sokak hayvanlarının alınıp, kısırlaştırılması, bakımının yapılmasını ve tekrar sokağa bıarakılmasını öngörüyor. Ülkemizin birçok yerinde alınan tedbirler yetersiz kaldı. Ülkemizde kuduz riskli temaslar arttı. 200 binden 400 bine çıktı. Karantina zorunluluğu toplum sağlığını etkiliyor. Birçok trafik kazasına neden oluyor sahipsiz köpekler. 50-55 vatandaş bu kazalarda öldü. Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen parazitsel hastalıklar var. Parklarda sürüler halinde köpekler olduğundan birçok hayvansal hastalık toplum sağlığını bozuyor.

“Sahipsiz köpekler bulundukları yerden alınacak, ameliyathanesi olan nitelikli barınaklara götürülecek. Saldırgan, anatomik yapısı bozulmuş, sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara köpeklerin ötenazi yoluyla hayatlarına son verilecek.

“ABD’ye, Japonya’ya bakınca tüm yetki mahalli idarelerindir. Örnek belediyelerimiz olduğu kadar, kötü örnekler de var. Belediyeler eğer bütçelerinin belli kısmını, yüzde 3-5 sokak hayvanlarına ayırmıyorsa 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacaklar. Köpeklerini sokağa bırakanlara hayvan başına 60 bin lira para cezası olacak. Başka ilçe ve illere hayvan bırakanlara hayvan başına 50 bin lira ceza olacak. Belediyelere 2028’e kadar geçiş dönemi süresi verilecek, barınak hazırlanması için. Ama bütçe ayırma zorunluluğu hemen başlayacak. Gaziantep ve Düzce belediyeleri iyi örnek. Muhalefette de iyi örnekler var.

“Sokaklar bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Hayvanlar bizim can dostumuzdur. Onların da doğal yaşam ortamına ihtiyaç var. Sokakta acı çekiyorlar.

“Ötenazi, herhangi bir hayvana acı çektirmeden olacak. Ötenazi, eziyet değildir.

“Toplumun yüzde 85’i sokak köpeklerinin toplum sağlığını, kamu düzenini bozduğunu düşünüyor.”

“Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir modeline geçilecek”

AK Parti’nin basın açıklaması öncesi muhalefet partilerine gönderdiği, teklifle ilgili bilgilendirme metni şöyle:

“’Yakala-Kısırlaştır-Sal” metodundan vazgeçilecek.

Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir modeline geçilecek.

Öncelikle saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olanlar olmak üzere sahipsiz hayvanlar tedricen toplanarak bakımevlerine götürülecek.

Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri tesis edilecek. Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olanlara ötanazi uygulanacak.

Sahiplendirme kampanyaları yürütülecek.

Sahiplendirilen hayvanlar kısırlaştırılarak, aşıları yapılarak ve çiplenerek teslim edilecek.

Yukarıdakiler yapıldığı halde popülasyon artışının durdurulamaması sebebiyle kamu güvenliği, toplum sağlığı, kuduz vb. bulaşıcı hastalıkların artma riski, sürüleşme-çeteleşme davranışlarının görülmeye devam etmesi durumunda ilgili yerel yönetim sahipsiz hayvanlara ötanazi yapabilecek.

NOTLAR

Barınaklara alınanlar hayvanlar belediyenin sorumluluğu altında bulunmaktadır.

Kişilerin sahipli hayvanını terk etmesi suçtur. (Para cezası)

Kurumların sahiplendiği veya belediyenin kendi sorumluluğu alanındaki hayvanları başka bir il/belediye sınırına veya ormana atması ya da terk etmesi suçtur. (Hapis cezası)

Yasadışı hayvan üretimi suçtur. (Hapis cezası)

Denetim görevi Bakanlıktadır.

Bakanlık; bakımevi kurulumu, rehabilitasyon faaliyetleri vb. çalışmalara yönelik yerel yönetim mali destek sağlayacaktır.

Kanunda yer alan, yerel yönetimlerin bütçelerinden pay ayırma zorunluluğunun süresi uzatıla (2027 yılı sonuna kadar)

Bakanlık uygulama esaslarını bir Yönetmelikle belirleyecektir.

İlgililer görevlerini yapmazsa TCK-257 hükümleri uygulanacaktır.

Bakım evine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.”

- Advertisment -