Ana SayfaHaberlerAkgün’den kayyum açıklaması: “‘İçişleri Bakanlığı, terör bahanesini kullanarak belediye başkanlarını görevden almaya...

Akgün’den kayyum açıklaması: “‘İçişleri Bakanlığı, terör bahanesini kullanarak belediye başkanlarını görevden almaya devam edecek’ dedim”

CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Doğudaki terör eylemleri devam ettikçe kayyumlar devam edecek” sözleri üzerine HDP’li belediyelere atanan kayyumları savunmakla eleştirildi. Tepkiler üzerine açıklama yapan Akgün sözlerinin yanlış yorumlandığını belirterek, “Bizim arzumuz bağımsız yargı organlarının yani mahkemelerin vereceği karar doğrultusunda işlem yapılması. Bu terör, terörizm devam ettiği müddetçe bu bahane kullanılarak İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarından görevi almaya devam edecektir” dedi. Akgün, aynı oturumdaki HDP’li üyelerden Adalet Fidan’ın ‘kayyumların eleştirildiği Türkiye denetim raporuna CHP’li üyeler karşı oy kullandı’ iddiasıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde, belediyelere kayyum atamalarının “adil seçim ilkesine aykırı olduğu” görüşü dile getirilen Türkiye denetim raporunun oylaması öncesi yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“Doğudaki terör eylemleri devam ettikçe kayyumlar devam edecek. Elbette belediye başkanlarının sadece mahkeme kararlarıyla görevden alınmasını isteriz ama demokratik ilerleme için AB’den daha samimi bir yaklaşım görmemiz gerekiyor. Üyelik için Türkiye’yi bu kadar uzun bekletmemelilerdi.”

Serbestiyet’in yayımladığı konuşma, başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere pek çok siyasetçi ve yorumcu tarafından, uzun yıllardır Avrupa Konseyi bünyesindeki Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde CHP’nin temsilcilerinden olan Akgün’ün “kayyumlara desteği” olarak yorumlandı.

HDP’li Fidan: CHP’liler Türkiye raporuna olumsuz oy kullandı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin HDP’li temsilcilerinden olan Silopi Belediye Başkanı Adalet Fidan, 105 evet oyuna karşı 24 hayır oyuyla kabul edilen Türkiye raporuna, AK Partili ve MHP’li üyelerle birlikte CHP’li üyelerin de hayır oyu verdiğini iddia ederek şöyle konuştu:

“Özellikle Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Aygün’ün konuşması çok olumsuzdu. ‘Kayyumlar, terörizm olduğu için çıktı’ yönünde açıklamaları oldu.

CHP’nin bu tavrına üye diğer ülkelerin üyeleri de çok şaşırdı. Çünkü onlarla yapılan görüşmelerde de CHP’li üyeler kayyumlara karşı olduklarını ifade ediyorlardı. Ama oylama sırasında olumsuz oy kullanınca herkes şaşırdı.”

“Kayyum atamasına karşı değilsem o da benim ayıbım olur”

Dün hakkındaki kayyum atamalarını desteklediği iddialarıyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Akgün şunları söyledi:

 “Kayyum atamasına karşı değilsem o da benim ayıbım olur. Ne demek kayyum ataması. Ancak bağımsız yargı organları ancak seçilmiş belediye başkanları hakkında işlem yapabilir ilkesinden asla ayrılmadık.”

“Siz Avrupalılar bizi anlamıyorsunuz”

Rusya ve Ukrayna krizi yüzünden konseyin stresli geçtiğini söyleyen Akgün, “Türkiye raporunda söz aldım ve şunları söyledim: ‘Siz Avrupalılar bizi anlamıyorsunuz. Avrupa Birliği bize hep uzaklaştı. Halbuki bize biraz daha yaklaşsaydı Avrupa Birliği, bizi dışlamasaydı bir adım gelseydi, biz de 10 adım gitseydik Türkiye’nin demokrasisini, hukukunu, adaletini daha yüksek standartlara taşısaydık şimdi bunları konuşmaz olacaktık. Başka şeyler konuşacaktık’” dediğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Bizim iç hukukumuz gereğince terörün bir sınırı çizilmemiş, terörün bir tarifi yapılmamış. Bu nedenle bu çok geniş kapsamlı bir şey. Türkiye Cumhuriyeti’nin iç hukukuna göre İçişleri Bakanlığı’na Anayasa ile verilmiş böyle bir yetki var. Bu madde değiştirilmediği müddetçe içişleri bakanları; belediye başkanlarını, seçilmişleri, siyasi anlamda görevden almaya devam edeceklerdir. Bunun için anayasanın değiştirilmesi gerekir.”

“Terör devam ettiği müddetçe, bu bahane kullanılarak İçişleri Bakanlığı belediye başkanlarından görevi almaya devam edecektir”

“Bizim arzumuz bağımsız yargı organlarının yani mahkemelerin vereceği karar doğrultusunda işlem yapılması. Bu terör, terörizm devam ettiği müddetçe bu bahane kullanılarak İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarından görevi almaya devam edecektir. Aynen bunu kullandım. Çünkü anayasa öyle diyor ona da yetkiyi vermiş.

Eline bu silahı geçiren bakanlar, Anavatan Partisi zamanında oldu, CHP zamanında, AK Parti zamanında doruğa çıktı. Bunların hepsine şahit olmuş biri olarak çok açık bir şekilde ortaya koydum. Videosu da var. Niye kıyamet koparıyorlar ki?”

Eleştirileri haksız olarak niteleyen Akgün, “Konuşmam konseyin sitesinde de var. Üç dakika, on beş saniyelik konuşmam. Hem de birçok yerde söyledik, anlattık” dedi.

‘Anayasa değişikliği yapılmalı, seçilmişlerin görevden alınması için yargı kararı getirilmeli’

Durumu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da anlattığını belirten Akgün, “Benim dediğim bu anayasa değişikliği yapılmadığı müddetçe bakanlar bu yetkisini muhalefet üzerinde kullanmaya devam edecektir. Bizim talebimiz Anayasa değişikliği yapılarak belediye başkanlarının, seçilmişler bağımsız yargı organlarının kararları doğrultusunda görevden alınması veya üzerlerinde işlem yapılmasıdır. Bundan başka ne diyeyim yani anlamadım ki” diye konuştu.

Akgün geçmiş konuşmalarında da kayyum atamalarına sert bir şekilde karşı çıktığını söyledi.   

- Advertisment -