Türkiye dahil bütün yabancı askeri güçlerin Kâbil’i terk etmesinden sonra, yani 1 Eylül’den itibaren Kâbil Havalimanı’nı kim işletecek?
Bu soruya Türkiye’den verilen cevaplarda hep bir muğlaklık vardı. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan, birkaç gün önce Bosna Hersek’e hareketi öncesi havalimanında yaptığı açıklamada, “Şu anda Taliban’ın Kâbil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında bize teklifleri var. ‘Güvenliği biz sağlayalım ama işletmeyi siz yapın’ (dediler). Bu konuda şu anda henüz verilmiş kararımız yok. Çünkü orada her an her türlü ölüm vs mümkün” demişti.
Durum böyleyken, dün (29 Ağustos) Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya’da buluşmasından sonra yaptığı açıklamalar, aslında bu meselenin kapandığını, Türkiye’nin Kâbil Havalimanı’nın işletmesini kabul ettiğini Batılı müttefiklerine bildirdiğini ortaya koydu.
ABD’nin Kâbil’i terk etmesinden sonra Türkiye’nin Kâbil Havalimanı’nın işletmesine talip olmasından ötürü teşekkürlerini dile getiren Maas bu konuda sosyal medya hesabından da bir paylaşımda bulundu. Maas paylaşımında, “Türkiye’ye Kâbil Havalimanı’nı işletmeye devam etme teklifinden ötürü müteşekkiriz. Almanya da finansal ve teknik destek vermeye hazırdır. Mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu’na da bunu aktardım” dedi.
Çavuşoğlu ise Maas’ın bu sözlerine herhangi bir itirazda bulunmadı, tam tersine, ekiplerinin havaalanında incelemeler yaptığını belirtti, “Önemli olan güvenliğin tesis edilmesi, havaalanının içinde ve dışında güvenliğin tesis edilmesi” dedi.
Çavuşoğlu şöyle konuştu:
“Bizim raporlarımızın gösterdiği gibi havaalanında ciddi tahribat var, pist, kule. Özellikle bunların giderilmesi gerekiyor. Bunun için personel gerekli, ihtiyaç duyulan tesisat da sağlanmalı. Önümüzdeki süreçte bu tahliyelerin devam edebilmesi için, havalimanının geçici olarak işletilmesi, sivil uçuşlara da açık olabilmesi için söylediklerimizin yapılması gerekiyor. Bu konuda kendi aramızda da görüşüyoruz Taliban dahil Afganlara da iletiyoruz.”