Ana SayfaHaberlerAlman Katolik Kilisesi’nden yüzde 20’lere ulaşan AfD’ye karşı bildiri: "Hıristiyanların Tanrı ve...

Alman Katolik Kilisesi’nden yüzde 20’lere ulaşan AfD’ye karşı bildiri: “Hıristiyanların Tanrı ve insanlık imajıyla bağdaşmıyor”

Almanya’da Katolik piskoposlar siyasete karışmamama prensibini son anketlerde yüzde 20’yi geçen aşırı sağcı AfD’ye karşı bozdu, "Etno-milliyetçilik ve Hıristiyanlık uyumsuzdur" başlıklı dört sayfalık bildiri yayınladı: "Aşırı sağcılığın ve bu ideolojinin kenarlarında yer edinen partiler ve benzerleri Hıristiyanlar için siyaset yapılabilecek ve oy verebilecek yerler değildir”

Bu hafta Augsburg şehrinde bir araya gelen Katolik piskoposlar, Alman toplumunda etnik milliyetçiliğin ve aşırı sağcılığın yükselişini şiddetli biçimde kınadılar ve 4 sayfalık ortak bildiriye imza attılar. Piskoposlar, bahsi geçen bildiride aşırı sağcı AfD’yi (Alternative für Deutschland) açıkça telaffuz etti. Partinin inançlarının, “Hıristiyanların Tanrı ve insanlık imajıyla bağdaşmadığını” söylediler. Bu açıklama fazlasıyla olağan dışı çünkü son 25 yıldır Katolik piskoposlar siyasi partiler hakkında herhangi bir pozisyon alma konusunda pek de gönüllü davranmıyorlardı. Bu bildiride piskoposlar ayrıca, ırkçılık ve Yahudi karşıtlığı da dahil olmak üzere aşırı sağcı sloganların yayılmasının da Kilise’deki tam zamanlı ya da gönüllü hizmetle bağdaşmayacağını söylediler. 

Almanya’da son 2021 yılındaki federal seçimlerde yüzde 10,3 oy alan aşırı sağcı AfD’nin, yapılan son anketlerde %20 civarında bir oya ulaştığı görülüyor. AfD’li siyasetçiler CORRECTIV’in geçtiğimiz ay yaptığı habere göre milyonlarca mülteci ve Alman pasaportuna sahip insanı ülkelerine gönderme planının konuşulduğu bir toplantıya katılmıştı. Bazı AfD’li siyasetçiler de ‘geri gönderme planı’nın sır olmadığını söylemiş, Berlin’de on binlerce protestocu AfD’ye karşı sokaklara çıkmıştı. 

Kaynak: DW

- Advertisment -